Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag

Een kind verliezen… Het is misschien wel het zwaarste wat een ouder in zijn op haar leven mee kan maken. Uiteindelijk zou een ouder namelijk nooit z’n kind moeten overleven. Hoe moeilijk ook, helaas sterven soms kinderen eerder dan hun ouders. Om deze kinderen te herdenken is er Wereldlichtjesdag.

Wat is Wereldlichtjesdag?

Wereldlichtjesdag is in 1997 ontstaan in de Verenigde Staten, waar The Compationate Friends hun missie om ouders die een kind verloren zijn te ondersteunen kracht bij hebben gezet met het introduceren van deze dag.

Nederland volgde pas in 2006. Sinds dit jaar branden ouders die hun overleden kind willen herdenken om 19.00 een kaarsje, schrijven een wens of gedicht voor hun overleden kind of luisteren naar muziek die ze aan hun dierbare overleden zoon of dochter doet denken.

Wanneer is Wereldlichtjesdag?

Wereldlichtjesdag is ieder jaar op de tweede zondag van december. Dit jaar valt wereld lichtjesdag op zondag 12 december. Natuurlijk zijn er ook andere dagen om jouw overleden kind te herdenken, zoals de sterfdag, verjaardag of een andere voor jullie speciale dag, maar door collectief met andere ouders de gedachte aan je kind sterk te houden, een kaarsje aan te steken en de kracht en liefde te delen met anderen die het zelfde mee hebben gemaakt, geeft een bepaald soort goede energie die helpt bij het verwerken.

Voor wie is Wereldlichtjesdag?

Wereldlichtjesdag is voor alle ouders die ooit een kind zijn verloren. Of dit nu een kind is wat nog niet eens geboren is, tot volwassen kinderen die misschien al kinderen van zichzelf hadden. Alle ouders zijn op Wereldlichtjesdag welkom het licht te verspreiden en andere ouders die een kind verloren zijn kracht te bieden in hun herinnering.

Inmiddels komen op meer dan 100 locaties in Nederland mensen samen tijdens deze dag van herinnering aan een overleden kind. Ouders en zelfs broers en zussen halen enorm veel kracht uit dagen zoals deze en ik kan dan ook iedereen die ooit een kind is verloren adviseren eens mee te doen aan deze collectieve dag van herinnering.

Wereldlichtjesdag
Geen reactie's

Geef een reactie