Vaderschapstest afdwingen, is dat mogelijk?

Vaderschapstest afdwingen, is dat mogelijk?

Heb je een kind gekregen maar durf je niet met zekerheid te zeggen wie de vader is of wil je graag honderd procent zekerheid dat degene die je denkt ook daadwerkelijk de ‘echte’ vader is? Dan kun je een vaderschapstest laten uitvoeren en dit DNA van vader en kind vervolgens opsturen naar een laboratorium om te laten checken wie de biologische vader is van jouw kind. Ook als de vader het kind weigert te erkennen, is het handig om een vaderschapstest uit te laten voeren, zodat hij rechterlijk dient te voldoen aan de rechten en plichten die hierbij horen. Maar wat als de vader weigert mee te werken aan een vaderschapstest? Zijn er dan mogelijkheden om op bepaalde manieren een test af te dwingen?

Vaderschapstest afdwingen

Als de vader niet bereid is om mee te werken aan het afstaan van DNA en vervolgens aan het afnemen van een vaderschapstest, dan kan dit in veel gevallen door de moeder worden afgedwongen via een gerechtelijke procedure. Echter kan dit maximaal geëist worden tot het kind vijf jaar is. Er dient dan een rechtsgeldige vaderschapstest met DNA uit het wangslijmvlies afgenomen te worden via de rechtbank. De uitslag van het resultaat is even betrouwbaar als een erkende test die je online besteld via Vaderschapstest.nu als een vader vrijwillig de test wilt laten uitvoeren. Is het kind ouder dan vijf jaar? Dan is het niet meer mogelijk om dit af te dwingen via de rechtbank. 

Vaderschapstest afnemen

Bij zo’n test wordt er wangslijmvlies met een wattenstaafje uit de wang van vader en kind afgenomen, deze twee staafjes dienen vervolgens los van elkaar in een buisje opgestuurd te worden naar een laboratorium waar het DNA wordt gecheckt op overeenkomsten. Binnen een aantal werkdagen zal dan de uitslag volgen, die voor 99,9% aangeeft wie de biologische vader is. Is de vaderschapstest afgenomen na een gerechtelijke procedure? Dan zullen hier wellicht door een rechter na afloop nog rechten en plichten aan verbonden worden waar de vader zich aan dient te houden.

Wil je meer informatie over het afnemen van een vaderschapstest of de mogelijkheden om een vaderschapstest af te dwingen? Schakel dan de hulp in van professionals op dit gebied, voordat je een gerechtelijke procedure gaat starten of zelf een test wilt laten afnemen. Het brengt vaak emotioneel gezien nogal het één en ander teweeg als er een vaderschapstest wordt afgedwongen via de rechter. 

Vaderschapstest
Vaderschapstest afdwingen
Geen reactie's

Geef een reactie