#squatforchange zal niet werken in Nederland

#squatforchange zal niet werken in Nederland

Een post op Instagram is “viral” gegaan omdat een vader geen ruimte had om zijn kind te verschonen. De man vond zichzelf in een penibele situatie toen hij zijn zoon moest verschonen. Dit kon namelijk enkel op het damestoilet. Hij moest in dit geval dus hurken en met zijn zoon op schoot de luier verschonen. Een nogal oncomfortabele manier om je kind te verschonen vind ik.  Hij pleit voor meer verschoningsmogelijkheden op mannentoiletten. Dit ben ik helemaal met hem eens. Ook ik heb weleens ongemakkelijk gedrenteld voor de damestoiletten bij een restaurant en uiteindelijk de kinderwagen maar het hokje bij de mannen ingereden. In Nederland is de toilet etiquette, of toiletiquette echter anders en dat is waarom #squatforchange in Nederland niet zal gaan werken.

#squatforchange in Nederland

Zoals ik al zei heb ik ook weleens voor een toilet staan drentelen. Morris was toen nog maar een paar weken oud en ik wist nog niet echt welke verantwoordelijkheden ik als vader had. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het welzijn en de gezondheid van mijn kind voorgaan op de gene van de gemiddelde vrouw. Deze papa staat dus gewoon indien nodig op de dames wc zijn zoon te verschonen. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog geen negatieve reacties heb gehad. Juist de dames zijn het helemaal met mij eens dat het schandalig is dat er zo weinig verschoningsmogelijkheden zijn op mannentoiletten! Vaak krijg ik ook vertederende reacties, begripvolle knipogen en een enkele versierpoging. Ja dames, deze man kan voor zijn kind zorgen, maar heeft gewoon een vriendin, dus geen reactie!

De reacties in de Verenigde staten zijn echter heel anders als je je als man op de dames wc laat zien. Amerikanen zijn over het algemeen nogal preuts als het op toiletiquette aankomt. Hoge gilletjes, boze blikken en fysiek geweld zijn geen uitzondering in de kleinste kamertjes van dit land. Donte Palmer, de man achter de #squatforchange foto zag dan ook geen andere mogelijkheid. Hij vond ook dat het welzijn van zijn zoon voor ging, alleen had hij niet de mogelijkheid om dat welzijn voor te laten gaan op de gene van de Amerikaanse vrouw! De vraag is dus eigenlijk of er iets mis is met het aantal babyverschoningsmogelijkheden in wc’s, of is er misschien iets mis met hoe men in de Verenigde Staten omgaat met schaamte en tolerantie?

Wat is er mis met een vader die zijn kind verschoont op het damestoilet?

Wat is er mis met een vader die zijn kind verschoont op het damestoilet? Zijn de Amerikaanse dames bang dat je ondertussen door het niet bestaande sleutelgat gaat kijken? Geloof me, daar heb je als vader met een wurmende baby niet eens de tijd voor! Zijn ze bang dat je de door hun gedraaide bolussen ruikt en dat ze daardoor geen dames meer zijn? Als vader van een jong kind zijn wij gewend aan de lucht van poep en vaak zal deze nog zodanig in onze neus rondwaren dat wij het verschil niet eens merken tussen de poep van de dames en dat van ons kind.

Kortom, #squatforchange zal niet werken in Nederland, omdat wij hier wat toiletbezoek veel toleranter zijn dan in de Verenigde Staten. Als de rijen voor de dames wc te lang zijn tijdens een avond stappen, zal de gemiddelde Nederlandse vrouw  ervoor kiezen de lege mannen wc te nemen. Als de Nederlandse vrouw een man met baby tegenkomt op het toilet, dan denkt zij vaak; “hé een man met een baby!” Ik denk dat de gemiddelde Amerikaanse dame hier een voorbeeld aan mag nemen. Ik ondersteun de #squatforchange movement, maar pleit tegelijk voor meer begrip en verandering in denkwijze. Ook zou ik graag meer babyverschoningsmogelijkheden in Nederlandse mannen wc’s zien en start hierbij dan ook de #clapforchange movement. Geef een papa eens een keer applaus als hij zijn kind op de dames komt verschonen. Niet omdat het geweldig is dat hij voor zijn kind zorgt, maar omdat hij naast een fysieke drempel ook een mentale over stapt. Toon je begrip, wat vind jij?

#squatforchange
1 Reactie
  • Sabine
    Geplaatst op 09:36h, 18 oktober

    Helemaal waar, haha. In Amerika als vrouw een keer naar de mannentoilet gegaan ivm lange rij bij de vrouwen. Toen ik uitlegde waarom ik zo snel al terug was, werd er gewoon boos/verontwaardigd gereageerd door de Amerikanen waarmee ik was. Zoiets kon écht niet. Terwijl hier in Nederland je dat gewoon doet als er een lange rij staat bij het vrouwentoilet en niemand bij de heren…

Geef een reactie