Hoe kies je een nieuwe middelbare school?

Hoe kies je een nieuwe middelbare school?

Hoewel het nieuwe jaar net is begonnen, is het nieuwe schooljaar nog mijlenver van ons verwijderd. Toch zitten klassen vol met groepachters inmiddels klaar om een nieuwe middelbare school te kiezen. Na de Citotoets en het advies van de meester of juf begint de moeilijke keuze van ouder en kind voor een school waar ze de komende vier tot zes jaar onderwijs zullen krijgen. Maar hoe kies je nu voor een nieuwe middelbare school? In dit artikel vind je meer informatie.

Welke factoren zijn er bij het kiezen van een middelbare school?

Als ouder kun je het beste een keuze maken voor een middelbare school door rekening te houden met verschillende factoren, zoals de interesses en capaciteiten van je kind, de afstand van de school tot huis en eventuele bijzonderheden van de school, zoals de sfeer, de aanwezigheid van bijvoorbeeld een sportzaal of een mediatheek.

Als je op zoek bent naar een middelbare school met een bepaalde geloofsovertuiging, kan het nuttig zijn om naar de specifieke waarden en normen van de school te kijken. Deze zijn bij een Christelijke middelbare school anders dan bij een openbare of katholieke middelbare school. Zoek bijvoorbeeld naar informatie over hoe de school omgaat met de geloofsopvattingen van leerlingen en hoe deze worden geïntegreerd in het onderwijs. Het kan ook nuttig zijn om te informeren naar eventuele gebeds- of meditatieruimtes op de school en hoe de school omgaat met eventuele feestdagen of andere rituelen die behoren tot de geloofsovertuiging. Ook is het wat mij betreft essentieel om opendagen te bezoeken, om op deze manier te kijken of de school bij jouw kind past.

Het niveau van de middelbare school

Vergeet niet om te kijken naar het niveau van onderwijs dat het beste past bij de interesses en capaciteiten van je kind. Het vmbo is gericht op praktisch en beroepsgericht onderwijs, terwijl havo en atheneum een meer algemeen vormend niveau hebben en het gymnasium het hoogste niveau van algemeen vormend onderwijs biedt. Het is daarom belangrijk om samen met je kind te bekijken wat voor hem of haar het beste past en of jouw zoon of dochter met het advies van de basisschool kan worden toegelaten tot de middelbare school van jullie keuze.

Extra vakken en resultaten

Het is ook aan te raden om te informeren naar de specifieke vakken die worden aangeboden op de verschillende scholen en of deze aansluiten bij de interesses van je kind. Zo ging ik naar een school waar ze tweetalig onderwijs aanboden en daarnaast een focus hadden op creatieve vorming. Dus drama als extra vak en meer tekenlessen, danslessen en buitenschoolse activiteiten.

Daarnaast kan het nuttig zijn om te kijken naar de resultaten van de school, zoals de slagingspercentages en de beoordelingen van ouders en leerlingen. Deze kunnen natuurlijk afwijken van eigen ervaringen en de belevingswereld van jouw kind, maar zonder twijfel biedt deze informatie een goede handreiking voor ouders en kinderen die een nieuwe middelbare school moeten kiezen.

Pedagogisch beleid van de nieuwe school

Tenslotte kan het ook nuttig zijn om naar de sfeer en het pedagogisch beleid van de school te kijken. Zoek bijvoorbeeld naar informatie over hoe de school omgaat met diversiteit, hoe de onderwijsmethoden zijn en hoe de school omgaat met eventuele problemen die leerlingen ervaren. Hiervoor kun je de website van de nieuwe middelbare school bezoeken, maar ook kun je naar open dagen gaan of een gesprek aangaan met de potentiële nieuwe school.

Johannus Fontanus College
Geen reactie's

Geef een reactie