Hoe kies je de juiste kinderfiets?

Hoe kies je de juiste kinderfiets?

Voor uitjes, als vervoersmiddel naar school, als ontspanning op straat of op het terras, kinderen genieten van de fiets! Alleen op de tweewieler, de aanhangers bij jou of als peuter voor het eerst op de driewieler of loopfiets. Kinderfietsen zijn altijd geweldig leuk.

Juiste soort van kinderfiets

Welke kinderfiets je best kiest voor je kind hangt af van de leeftijd, de lengte én de mate waarin het kind al zelf kan fietsen, sturen en het verkeer inschatten.
Al vanaf 1 jaar kunnen kinderen genieten van een klein model loopfiets. Het geeft hen niet alleen plezier, het vergroot ook hun motoriek en evenwichtsgevoel. Voor de kleuter van 2 tot 4 jaar is een loopfiets nog altijd superleuk. Nog beter leren ze op dit grotere model hun evenwicht te bewaren en te sturen. Voor jonge kinderen is de driewieler ook uiterst geschikt. Het vereist minder van hun balans, maar leert hen sturen en vraagt heel wat kracht van hun benen op de pedalen. Er zijn modellen verkrijgbaar die ouders toestaan op een handige manier bij te sturen of bij te duwen, handig voor je gemoedsrust.

Als volgende stap in dat proces is het fijn te kiezen voor een kinderfiets met zijwieltjes of voor een aanhangers voor je eigen fiets. Het biedt hen de veiligheid die ze nodig hebben om zelfvertrouwen op te bouwen terwijl ze langzaam maar zeker leren hun evenwicht te bewaren.
En sneller dan verwacht is daar het grote moment waarop je kind voor het eerst fietst op een echte kinderfiets zonder zijwieltjes. Onder jouw aanmoediging en terechte trots. Naast de standaardmodellen, zijn er voor grotere kinderen ook nog andere soorten fietsen verkrijgbaar. Voor elke uitdaging! Denk daarbij aan een eenwieler, BMX, step of omafiets.

De juiste maat bepalen voor de kinderfiets

Hoe kies je nu de fiets die past bij je kind? De fiets moet immers perfect de juiste maat hebben. Hij mag zeker niet te groot zijn, maar te klein is ook niet handig. Je kan de maat voor een kinderfiets bepalen aan de hand van de leeftijd van het kind, maar dat zegt helaas niet alles. Beter is het om je te baseren op de lengte van je kind, eenvoudigweg met de kledingmaat. Afhankelijk van die kledingmaat kan je zo de juiste fiets vinden. Een handige maattabel én een groot en divers aanbod van kinderfietsen vind je online.

Veiligheid voorop!

Wanneer je kind fietst, moet veiligheid altijd vooropstaan. Leren fietsen gaat immers met vallen en opstaan, in het verkeer ben je niet alleen. Om die reden is een valhelm maximaal aan te raden. Ook fluohesjes, reflectoren en goede lichten zijn een absolute must. Voor je kind is het fijn als de fiets echt bij hem of haar past. Fietstassen, poppenzitjes, stevig slot, kleurrijke fietsbellen en spaakkralen, … Ze maken de fiets fantastisch persoonlijk. Sterker nog: ze horen haast bij de kinderfiets!

Hoe kies je de juiste kinderfiets?
Geen reactie's

Geef een reactie