Hoe kan je in 2021 het vaderschap combineren met werk?

Hoe kan je in 2021 het vaderschap combineren met werk?

Als je zelf denkt aan je jeugd, dan kunnen de meeste mensen zich herinneren dat vader ’s ochtends vroeg naar zijn werk ging en rond het avondeten weer terugkwam. Meestal zat hij daarna voor de televisie totdat hij rustig in slaap sukkelde. In het weekend deed je dan wat leuke dingen met hem. Wanneer je denkt aan je eigen vaderschap, zit dit heel anders. Je vertrekt vaak al van huis voordat je kinderen wakker zijn en vaak liggen ze ook al op bed als je thuiskomt. In het weekend moet je soms nog wat extra werken of wil je graag bezig zijn met de dingen waar je door je werk niet aan toe komt.

 

Het vaderschap en minder werken

Officieel mag je in Nederland minder gaan werken als je vader wordt, maar in de realiteit zijn er maar weinig mannen die dat ook echt doen. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar de meest voorkomende zijn dat vaders bang zijn dat het niet goed is voor hun carrière en positie op de arbeidsmarkt, maar ze kunnen ook bang zijn dat een dag minder werken te veel invloed heeft op de maandelijkse inkomsten.

 

Nou kan je er natuurlijk voor kiezen om je salaris te compenseren met live wedden, maar als je dat niet ziet zitten kan de drempel om minder te gaan werken simpelweg te hoog zijn. Dan moet je op zoek naar andere manieren om het vaderschap te combineren met een fulltimebaan.

 

Het vaderschap een fulltimebaan

Wanneer niet of minder werken geen optie is, moet je nadenken of er misschien andere dingen zijn die je uit handen kan geven. Denk eens na over hoeveel tijd in de week je bezig bent met dingen die niets met werk of je kinderen te maken hebben. Ga je bijvoorbeeld nog veel sporten? Dan is dat hartstikke goed en moet je dat zeker niet minderen, maar als je ook iedere zaterdagochtend een uur bezig bent met het schoonmaken van je huis, dan is het misschien een goed idee om dat wel eens door iemand anders over te laten nemen.

 

Zo kan je bijvoorbeeld ook per dag wat tijd besparen door de boodschappen op je werk te laten bezorgen of door bijvoorbeeld je boekhouding door iemand anders te laten regelen. Het zijn allemaal kleine dingetjes die bij elkaar een hoop tijd en stress kunnen besparen, die je vervolgens weer met je kinderen kan doorbrengen. Je moet wel bereid zijn om voor deze ideeën wat te investeren, maar dan heb je wel wat.

 

Je werk en het vaderschap combineren is dus lastig, maar niet onmogelijk. Het komt er eigenlijk op neer dat je minder moet gaan werken of dat je minder tijd in praktische en huishoudelijke zaken steekt. Voordat je eindelijk een goede balans tussen je werk en het vaderschap hebt gevonden, kan je zo weer een jaar verder zijn. Een laatste tip is dus om het vooral niet zo te forceren, daar word je alleen maar gestrest van en dat heeft zijn weerslag op je kinderen. Regel alles zorgvuldig en dan zie je vanzelf dat alles op zijn plek zal vallen.

Vaderschap 2021
Let it goooo
Geen reactie's

Geef een reactie