Hoe jouw kind helpen bij huiswerk maken?

Hoe jouw kind helpen bij huiswerk maken?

Huiswerk maken begint vaak al op de basisschool en kinderen kunnen daar soms best wat hulp bij gebruiken. Huiswerk vraagt om discipline en planning, dit zorgt nog wel eens voor uitdagingen bij kinderen en tieners.

 

Wat is jouw rol als ouder?

Bijna elk kind heeft hulp nodig bij het maken van huiswerk. Kinderen en tieners hebben vaak nog niet alle vaardigheden om zelfstandig huiswerk te maken. Zo zijn de hersenen vaak nog niet voldoende ontwikkeld om goed te kunnen plannen. Op school is er vaak niet voldoende tijd om genoeg begeleiding te geven bij het plannen en maken van huiswerk. Daarom is dit een taak die vaak bij de ouders ligt. Als ouder speel je dus best een belangrijke rol bij het maken van huiswerk. Vraag jij je nu af op welke manier jij je kind het beste kunt helpen? Wij geven je hieronder een aantal tips!

 

1. Beschikbaarheid

Laat aan je kind blijken dat je geïnteresseerd bent in zijn of haar huiswerk. Stel vragen aan jouw kind na school; zoals: ‘Heb je veel huiswerk?’ ‘Wat moet je voor morgen allemaal af hebben?’ ‘Hoever ben je met je huiswerk?’ ‘Heb je hulp nodig?’. Hierdoor raakt jouw kind of tiener eraan gewend dat huiswerk bespreekbaar is en dat jij hem of haar kunt helpen.

 

2. Planning

Bekijk eens in de zoveel tijd de agenda van jouw kind of tiener. Hierdoor krijg je een beter beeld van zijn of haar schoolwerk en wat er moet gebeuren. Door meer te weten over zijn of haar agenda kun je beter helpen met het plannen van de verschillende taken.

 

3. Begeleiding bieden

Vraag direct of jouw kind hulp nodig heeft bij bepaalde vakken waar hij of zij meer moeite mee heeft. Je kunt helpen bij het begrijpen van de theorie door het uit te leggen, maar je kunt het ook omdraaien. Laat jouw kind het aan jou uitleggen en stel vragen tot je denkt dat hij of zij het goed kan uitleggen aan een ander.

 

4. Overhoren

Voor een toets of tentamen is het een goede manier om te overhoren. Dit kan gemakkelijk met taaltoetsen door woordjes of zinnen te overhoren, maar ook met andere vakken kan dit. Pak het boek erbij en stel vragen over de theorie.

 

5. Complimentjes geven

Positiviteit is heel belangrijk voor kinderen en tieners. Leg hier de focus op en zorg voor meer zelfvertrouwen. Baseer complimenten op zijn of haar inzet, wanneer cijfer tegenvallen en dat je de volgende keer zal helpen om een hoger cijfer te behalen.

Kies de juiste Middelbare School

De omgeving heeft veel invloed op tieners. Het is daarom belangrijk een school te kiezen die bij jouw kind past. Heeft jouw kind veel moeite met plannen of is hij of zij al heel zelfstandig? Zorg voor een Middelbare School die de juiste hulp biedt en voldoende uitdaging geeft.

Er zijn veel verschillende Middelbare Scholen die verschillende soorten onderwijs voeren. Heeft jouw kind meer begeleiding nodig en tegelijkertijd voldoende uitdaging? Dan is SvPO misschien de juiste keuze voor jouw kind. Op deze school wordt er les gegeven in kleinere klassen, waardoor er meer persoonlijke aandacht is. Daarnaast zijn de lesuren langer, zodat bijna al het huiswerk op school gemaakt kan worden.

 

School voor Persoonlijk Onderwijs heeft zeven scholen verspreid door Nederland en heeft de ambitie om meerdere scholen te openen. Docenten zijn zichtbaar voor en betrokken bij alle leerlingen op SvPO. Ze voelen zich niet alleen verantwoordelijk voor hun vak, maar ook voor het reilen en zeilen van de school en de leerlingen. Er wordt lesgegeven in kleine klassen (16 leerlingen), waardoor docenten elke leerling ruim voldoende aandacht geven. Dat onderscheidt goed van middelmatig onderwijs.

 

Ben je benieuwd naar SvPO? Volg SvPo op Facebook!

Huiswerk
Geen reactie's

Geef een reactie