De basisscholen gaan weer open!

De scholen zijn weer begonnen

De basisscholen gaan weer open!

De basisscholen zijn een lange periode dicht geweest. Dit uiteraard vanwege de aangekondigde coronamaatregelen uit maart 2020. Veel kinderen zijn natuurlijk blij om hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. Ook werkt dit zeer ontlastend voor thuiswerkende ouders. Voor onderwijzers op het primair onderwijs heeft dit ook voordelen, maar ook nadelen. Ze kunnen eindelijk weer aan de bak, maar er moet zeker een achterstand ingehaald worden.

Ruimte voor creatieve lessen

Met de achterstand doelen we niet op lessen rekenen, spelling of aanverwante lessen die als huiswerk of thuisles zijn meegegeven. Nee, we doelen op workshops voor kinderen in het basisonderwijs. Deze lessen zijn hard nodig om de creativiteit van kinderen te stimuleren en om het horizon te verbreden.

 

Techniek

Er is een chronisch tekort aan leerlingen en studenten in de techniek. Hoe kan een school hier nou goed op inspelen? Het antwoord is simpeler dan je denkt. Veel instanties en organisaties geven technieklessen voor basisscholen. In deze praktijklessen doen ze kinderen versteld staan met de mogelijkheden binnen de techniek. Voor vele kinderen is dit het eerste moment waar ze denken ook iets met techniek te kunnen. Al met al kan dit een methode zijn om het arbeidstekort in de techniek op zeer kleine schaal in te dammen.

 

Dans

Bewegen is gezond. Zo is dansen dat ook. Veel kinderen hebben tijdens de corona pandemie stilgezeten. Met lessen dans haal je de schade van de afgelopen periode hier dikwijls op in. Mede door danslessen op basisscholen in te zetten, verzeker je de kinderen van een betere mentale en fysieke toestand. Daarbij geef je de kinderen ruimte om creatief te zijn. Het is mogelijk om tijdens de danslessen kinderen aan het werk te zetten met raadsels en andere zaken waarbij ze aangespoord worden om na te denken. Hierdoor is het niet alleen goed voor de beweging, maar zetten ze de hersenen ook goed aan het werk!

 

Circus

Als leerkracht aan de basisschool, organiseer je eens in de zoveel tijd een speeldag. Zo’n speeldag kan ingevuld worden met lessen circus. Denk hierbij aan acrobatiek, balanceren of circusspelen. Deze workshops worden onderverdeeld in passieve en actieve rust. Met actieve workshops worden de kinderen aan het werk gezet. Denk aan de cursus balanceren. De kinderen leren in deze te balanceren en dat kent meerdere voordelen: kinderen bewegen, en bewegen is goed. Daarnaast werken ze aan hun uithoudingsvermogen. Deze eigenschap komt altijd nuttig zijn. Kinderen hebben ontspanning nodig. Deze workshops bieden de kinderen de rust die ze nodig hebben.

De scholen zijn weer begonnen
Geen reactie's

Geef een reactie