7 tips om speelgoed schoon te maken voor de zomervakantie

7 tips om speelgoed schoon te maken voor de zomervakantie

De zomervakantie is een heerlijke tijd om lekker te relaxen, maar voor je het weet zitten je kinderen alweer te vervelen. Een manier om hen amused te houden is door middel van speelgoed, maar dan wel schoon speelgoed. Wanneer je kinderen met vuil speelgoed spelen kan dit namelijk leiden tot allerlei soorten bacteriën. In dit blog geven we je daarom 7 tips om ervoor te zorgen dat het speelgoed dat je kinderen gebruiken schoon is.

1.  Goede voorbereiding is het halve werk

Maak een afspraak met je kinderen wanneer het speelgoed weer schoongemaakt moet worden. Dit kan aan het begin van de zomer of aan het einde ervan zijn. Op deze manier weten ze wanneer ze hun speelgoed weer schoon moeten maken en zullen ze hier ook meteen aan denken.

2. Wat doe je met losse onderdelen?

Zorg ervoor dat je alle losse onderdelen van het speelgoed verzamelt. Zo weet je zeker dat je niks vergeet te reinigen, maar ook dat het speelgoed nog compleet is, mocht je het willen verkopen of weggeven aan de speelgoedbank bijvoorbeeld. Verzamel losse onderdelen in een bak met vakjes of een boterhammenzakje.

3. Speelgoed wassen in de wasmachine

Was alle onderdelen die je kunt wassen in de wasmachine. Gebruik hiervoor een waszakje om ervoor te zorgen dat ze niet kwijtraken in de machine. Zo gaan bij mij grote hoeveelheden Lego en Duplo in de wasmachine. Alleen gaat dit niet in een waszakje, maar in een ritsbare kussensloop. Autootjes kunnen doorgaans ook in een wasmachine, maar door het gewicht en materiaal is het aan te raden autootjes van ijzer in kleine hoeveelheden in een waszak of sloop tussen bijvoorbeeld handdoeken te wassen.

4. Speelgoed afnemen met een doek

Wanneer onderdelen van het speelgoed niet in de wasmachine mogen, kun je ze afnemen met een doekje met wat allesreiniger. Kijk eerst of het speelgoed voorzien is van stickers. Zitten deze op het speelgoed, was ze dan liever met een licht vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Al het andere speelgoed mag gewoon met een vaatdoek met allesreiniger of groene zeep. Kijk uit met elektrisch speelgoed, dit kan absoluut niet goed tegen water of vocht, dus vermijdt deze punten tijdens het schoonmaken.

5. Speelgoed drogen na het schoonmaken

Zorg ervoor dat je het speelgoed droogt voordat je het weer in elkaar zet. Wanneer het nog nat is kan dit namelijk leiden tot schimmelvorming en niet geheel onbelangrijk: roest. Schroefjes, scharniertjes en wielassen roesten als een malle na het schoonmaken als ze niet worden gedroogd. Wil je dus geen huilend kind met kapot speelgoed, droog het goed af voor je het weer in elkaar zet.

6. Het speelgoed mag weer in elkaar

Na het wassen en drogen kun je het speelgoed weer in elkaar zetten. Als het niet te priegelig werk is, is het misschien leuk om dit samen met je kind te doen. Op deze manier leren ze ook nog eens hoe je geduldig en zuinig met speelgoed om te gaan. Is je kind wat minder geduldig, zet het dan in elkaar als je kind gaat slapen.

7. Desinfecterende alcohol

Als laatste kun je het speelgoed nog een keer afnemen met een doekje met wat desinfecterende alcohol. Dit is vooral handig voor speelgoed waar je kinderen vaak mee in aanraking komen, zoals knuffels.

Wanneer je deze tips opvolgt, weet je zeker dat het speelgoed dat je kinderen gebruiken schoon is. Zo kunnen ze lekker spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over bacteriën.

Speelgoed schoonmaken
Geen reactie's

Geef een reactie