Verhuizen of verbouwen

Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen

Verhuizen of verbouwen?

Nog niet heel lang geleden waren Fleur en ik op zoek naar een nieuwe woning. We hadden net ontdekt dat Fleur zwanger was en ons nestingsysteem begon meteen te werken. Verhuizen of verbouwen? Fleur keek naar foto’s van langgerekte huiskamers met witte houten vloeren. Ruim opgezette slaapkamers met groot balkon en uitzicht op ik weet niet wat allemaal. Voor haar gold tevens de keuken/badkamer-ratio. De keuken/badkamerratio houdt het volgende in: Als een huis een super mooie keuken heeft en een badkamer die niet rechtstreeks uit de jaren 90 komt, dan maakt eigenlijk alleen het aantal vierkante meters nog uit. Is de woning boven de 75 vierkante meter en de huurprijs acceptabel, dan gaan we er gisteren wonen!

Verhuizen of verbouwen?

Ik was in mijn zoekcriteria een stuk conservatiever. In mijn hoofd heb ik nog steeds het idee van een ” grote mensen huis” met een tuintje met wat perkgoed en de auto voor de deur. Wel vind ik het fijn als de keuken en badkamer enigszins toonbaar zijn, maar vaak kun je van weinig heel veel maken als je er een beetje aandacht aan geeft. Van mijn moeder heb ik overgenomen dat ik in ieder huis waar ik kom te wonen eigenlijk meteen de wc-bril vervang. Een nieuwe WC kopen is dan niet nodig, maar een badkuip vervangen is gelijk weer een heel ander verhaal. Kortom Fleur en ik zijn allebei nogal kritisch.

Kritisch

Kritisch? Hoe bedoel je? Nou ik geloof dat ik van juni tot augustus wel 1 miljoen foto’s van huizen heb gezien. En dan bedoel ik niet alleen in de Bollenstreek.. Van Julianadorp tot Venlo en van Noordwijk tot zeker Ermelo. Ja we hebben zelfs in Almere gekeken naar huizen! Niks slechts over Almere, maar je kan ze in ieder geval niet verwijten dat ze er iets gezelligs van hebben proberen te maken. Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt, maar hoe dichter bij Almere, hoe sneller ik wil keren. Damn wat is het daar zielloos en lelijk!

Maar goed, terug naar onze huizenjacht. Uiteindelijk hadden Fleur en ik een lijstje. Fleur is het meisje van de lijstjes en die lijstjes die werken we af! Zo ook het lijstje met huizen. Drie huizen in Sassenheim, één huis in Lisse en twee huizen in Voorhout die ons wel de moeite waard leken. Noordwijk was te duur, Den Haag toch iets te stads en Noordwijkerhout is qua openbaar vervoer net zo goed verbonden met de rest van de wereld als de Zuidpool. Keuzes gemaakt, bellen maar. Althans, dat zou je denken..

De huurwoningbemiddelingsmaffia

Het is voor mensen in onze situatie namelijk onmogelijk om een huis te huren in deze regio! Fleur en ik waren het er vanaf het begin af aan al over eens dat we in eerste instantie zouden gaan huren. Eerst een klein beetje vermogen opbouwen, zodat we later makkelijker kunnen kopen. Ik heb een vast inkomen dat aanleunt tegen de €45.000 per jaar en Fleur is zelfstandige met een flexibel inkomen. Kaassie dus, toch? FOUT! 

De woningbemiddelingsmaffia in de Duin- en Bollenstreek stelt namelijk collectief de eis dat je vier keer de huurprijs aan netto inkomen moet hebben! Voor een huurwoning van €900 is dat dus al gauw €3600 per maand netto. En geloof me, als ik dat zou verdienen, dan had ik echt niet in een cracky huurpand in de slechte wijk van Voorhout gaan wonen! Komt nog bij dat ze je dat pas vertellen NADAT je jezelf hebt ingeschreven voor een bepaald bedrag per jaar.

In veel andere regio’s is particulier huren een stuk makkelijker en stellen ze qua inkomen ook lagere eisen. Uit mijn eigen ervaring sprekend is het vaak drie keer de huur van je bruto inkomen. In dat geval had het voor mij en Fleur een stuk makkelijker geweest om een huis te huren. Maarja, je moet roeien met de riemen die je hebt. En helaas hebben we geen centjes om een particuliere huurwoning te betrekken.

Huren bij de woningbouw dan?

Goed dat je het vraagt! Huren bij een woningbouwvereniging en dan vooral in de sociale woningbouw is voor mensen in mijn situatie een soort catch 22. Je kan wel huren in de sociale sector als je een inkomen hebt boven de €34.000, maar je komt bijna nooit in aanmerking voor een huis. Inschrijven voor €10 per jaar kan wel, maar daar krijg je niks voor terug. Je kan wel reageren op de vrije sector woningen die ze aanbieden, maar daar eisen ze bij een flexibel inkomen jaarcijfers van de partner en die zijn er niet. Kortom, Fleur en ik hebben ons wel ingeschreven, maar de hoop op een woning in de sociale sector is volledig verdwenen.

Waarom dan toch inschrijven? Omdat ik niet wil meemaken dat als straks de inkomenseis wordt verhoogd of mijn inkomen daalt, dat ik dan een huis misloop omdat ik me niet heb ingeschreven. Simpel als dat. Men zou eens moeten nagaan hoeveel mensen er ingeschreven staan bij Woningnet met een inkomen boven de huurgrens. Ik denk dat dat best een aanzienlijk aantal is. Veel van deze mensen zitten in de zelfde situatie als Fleur en ik. We verdienen te veel voor Sociale woningbouw, maar te weinig om particulier te huren. Ik kan je vertellen dat een dergelijke situatie aardig kan frustreren, vooral als je ziet dat expats de woningmarkt in deze regio compleet verzieken.

Verbouwen dus..

Ja, aangezien verhuizen naar een andere huurwoning op dit moment geen optie is, hebben we besloten dat onze zoon zijn eerste maanden zal slijten in onze huidige woning. Vele van jullie zijn weleens bij mij thuis geweest en weten dat het huis verre van ideaal is ingedeeld. Omdat het een huurhuis is, mogen we niet breken of bouwen zonder dat we het bij vertrek weer terugbrengen in zijn originele staat. Fleur en Rob hebben dus een uitdaging. Een uitdaging die we graag aangaan!

Verven, een nieuwe vloer, nieuwe meubels en vooral veel kastruimte gaat zorgen voor een hele nieuwe beleving in óns huis! Het hele huis wordt zoals Fleur graag zegt “insta-friendly”. Wat zoiets inhoudt als veel wit, leuke fotohoekjes en modern gemixt met klassiek. De enige eis die ik stel is dat alles mee kan naar een eventueel nieuw huis zonder dat het bij het uit elkaar halen onherstelbaar uit elkaar lazert.

Verbouwen of verhuizen?

We hebben mooie plannen en fijne ideeën om onze zoon een fijne eerste paar maanden te geven. Maar zo’n ventje moet op een gegeven moment wel een eigen kamer. Dat gaat hier in huis dus mooi niet gebeuren. Onze woningjacht sluimert dus wel een beetje door en inmiddels is ook kopen in de nabije toekomst een reële optie. Mocht je dus nog een leuk “grote mensen huis” tot €250.000 weten waar niet te veel aan hoeft te gebeuren, of weet je iemand die een woning te huur heeft tot ongeveer €1000, stuur me even een e-mail met jouw gouden tip!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.