Help! Mijn ex gebruikt mijn achternaam

Help! Mijn ex gebruikt mijn achternaam

Mag je ex-partner jouw achternaam blijven gebruiken nadat jullie zijn gescheiden? Het simpele antwoord op deze vraag is ja. Toch zijn er situaties denkbaar waarin het niet zo fijn is als jouw ex na het eindigen van jullie huwelijk jouw achternaam blijft gebruiken. Het is dan ook mogelijk om via de rechter te eisen dat jouw ex stopt met het gebruiken van jouw achternaam. Hier gaan echter een aantal dingen aan vooraf die je niet uit het oog moet verliezen.

Wanneer neem je iemands achternaam aan?

Laten we beginnen bij het begin. Dit artikel is enkel van toepassing voor mensen die getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Jullie hebben dus bij het aangaan van deze verbintenis op een juridische manier een achternaam gekozen. Dit kan de achternaam van de man zijn, die van de vrouw of een combinatie van beiden. Deze achternaam is vervolgens ook op officiële documenten zoals een ID-pas, paspoort en/of rijbewijs gekomen. Als de achternaam niet gelegaliseerd is maar jullie tijdens jullie relatie ervoor hebben gekozen om voor de leukigheid de achternaam te gebruiken dan is dit artikel niet voor jou van toepassing.

Wanneer kiest een ex-partner ervoor de achternaam van de ex te blijven gebruiken?

Als de liefde voorbij is en het huwelijk niet langer stand houdt volgt er doorgaans een scheiding. Zoals al eerder aangegeven is het voor een eventuele ex-partner mogelijk om jouw achternaam na de scheiding te blijven gebruiken. Dit zie je voornamelijk bij huwelijken of geregistreerd partnerschappen die lange tijd hebben geduurd. De ex-partner die bij het aangaan van het huwelijk de naam heeft veranderd is dan vaak gewend geraakt aan deze achternaam, ontleent aan deze achternaam zijn of haar identiteit en heeft onder deze naam wellicht naam gemaakt in zijn of haar professionele leven. In dit soort gevallen kan het als redelijk gezien worden dat de ex-partner de achternaam blijft gebruiken. Toch zijn er soms situaties waarin het niet fijn is of zelfs ongewenst dat jouw ex deze achternaam blijft gebruiken.

Wat doe je als je ex jouw achternaam blijft gebruiken als jij dat niet wilt?

Hoewel het bij sommige scheidingen soms moeilijk is, is het altijd aan te raden om eerst met je ex in gesprek te gaan. Geef in dit gesprek een duidelijke argumenten waarom jij niet wil dat hij of zij jouw achternaam gebruikt. Probeer een dergelijk gesprek te voeren zonder ruzie en sta open voor de argumenten van je ex partner. Komen jullie er vervolgens toch niet uit dan is wellicht mediation een volgende stap om een verbod op het gebruik van jouw achternaam voor elkaar te krijgen.

Gelijk naar de rechter stappen en eisen dat je ex jouw achternaam niet meer gebruikt kan zorgen voor een hoop emotie en kan voor de rechter zelfs reden zijn om jouw verzoek niet in te willigen. Biedt ook mediation geen soelaas, dan is een stap naar de rechter onvermijdelijk en zul je goed onderbouwd aan moeten geven waarom jij niet meer wil dat jouw ex jouw achternaam blijft gebruiken. Hou er overigens rekening mee dat een dergelijke eis niet kan worden gedaan als jullie samen kinderen hebben gekregen.

Kosten procedure verbod gebruik achternaam

Hoe hoog de kosten zijn voor het verbod op het gebruik van jouw achternaam door je ex is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kosten van de griffie
  • Hoe duur is je jurist of advocaat?
  • Word je bij het verliezen van de rechtszaak veroordeeld in de kosten?
  • Kosten voor eventuele uittreksels uit  het bevolkingsregister

Een simpele “papieren procedure” hoeft vaak niet meer dan EU 900,- te kosten. Dit is best een hoop geld, dus ga van te voren na of een dergelijk bedrag de moeite waard is. Ben je nog steeds zeker van je zaak en is communicatie of mediation geen optie, dan kun je nu een verbod op het gebruik van jouw achternaam verzoeken bij de rechter.

Ex gebruikt achternaam
Geen reactie's

Geef een reactie