Wat draag je als man naar een Leids gala?

Wat draag je als man naar een Leids gala?

In Leiden is altijd wat te beleven. Als de universiteit niet iets organiseert, doet één van de vele studentenorganisaties het wel. Of het nu om dansavonden gaat of om gala’s, ze komen in Leiden regelmatig voorbij. Heb jij misschien een uitnodiging voor een Leids gala gekregen, maar heb je geen idee wat je aan moet trekken en welke accessoires erbij horen? Of staat er op de uitnodiging dat de dresscode black tie is, maar je weet niet wat dat precies inhoudt? Lees dan snel verder want in dit artikel vertellen we je er alles over.

White tie of black tie?

Als je bent uitgenodigd voor een gala staat vaak de dresscode op de uitnodiging vermeld. In de meeste gevallen zal er staan ‘black tie.’ Dit is iets minder formeel dan de tegenhanger ‘white tie.’ Bij black tie draag je als man een wit overhemd, een zwart pak en een zwarte strik, liefs handgeknoopt, en een pochet. White tie is nog formeler dan black tie, dat komt niet vaak meer voor. Daarbij behoor je bijvoorbeeld een rokjas bij te dragen. Tegenwoordig komt dat eigenlijk bijna alleen nog maar voor bij koninklijke gelegenheden.

Welke accessoires moet je dragen?

Het eerste en onmisbare accessoire is de pochet. Klassiek maar stijlvol. Daarnaast heb je een overhemd met enkele of dubbele manchetten nodig en bijpassende manchetknopen. Een cumberband is een iets meer gedurfde keuze die je soms ziet.

Een gilet is vrij zeldzaam maar dat mag bij black tie zeker worden gedragen. Echter, nooit of te nimmer in combinatie met een cumberband! Verder is het overbodig te vermelden dat de zwarte schoenen glimmend gepoetst moeten zijn. Een accessoire dat niet noodzakelijk is om aan de black tie dresscode te voldoen, maar wel erg fraai, is een horloge. Om het helemaal af te maken, zorg je ervoor dat het bandje dezelfde kleur heeft als je riem en schoenen, of in het geval van een metalen horloge, dat het dezelfde kleur is als je manchetknopen en je dasspeld.

De eerder genoemde dasspeld ook een complementair accessoire. Misschien minder belangrijk dan een pochet, maar het is wel klassiek en stijlvol. Dit zijn de accessoires voor de klassieke black tie, ook wel ‘tuxedo’ of ‘smoking’ genoemd. Als je deze regels in acht neemt, zit je altijd goed.

De pochet

De eerder genoemde pochet verdient nog wat meer aandacht. Een pochet is een vierkant zakdoekje dat in de borstzak van een jasje wordt gedragen, bijvoorbeeld de borstzak van een smoking. Dat is ook de oorspronkelijke manier waarop een pochet gedragen werd. Ze waren in principe altijd wit, en dat is bij een smoking eigenlijk nog steeds het geval. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker pochetten van allerlei verschillende materialen en in alle kleuren van de regenboog. Soms straks opgevouwen, vaak ook nonchalant gedragen. Een pochet is nog altijd een zeer modieus accessoire. Een grote verscheidenheid aan stijlvolle pochetten vind je op  Elizabetta.nl. Zorg wel dat je hem niet als zakdoek gebruikt, dat is echt ‘not done.’

Leidse gala’s

Wat is er zoal te doen in Leiden? Zeker in de maand december is er van alles te beleven in deze levendige stad. Zo is er een Dinnershow, een Christmas Dinner & Muziekgala, een jaren ’20-dinner en nog veel meer. Dit zijn allemaal uitstekende gelegenheden om in black tie te bezoeken. Je zou eerst een wandeling door de prachtige oude stad kunnen maken en dan naar een dinnershow of een gala kunnen gaan. Je weet nu tenslotte hoe je gekleed moet gaan.

Tot slot

Het allerbelangrijkste hebben we het nog niet eens over gehad. Maak plezier. Geniet van het diner of het gala en laat dat ook zien. Straal uit dat je blij bent om er te zijn en draag je zorgvuldig gekozen outfit met stijl en zelfvertrouwen. Je hebt niet voor niets veel tijd besteed aan het kiezen van je pak, pochet en alle andere accessoires. Nu is het tijd om gezien te worden. En het belangrijkste onderdeel van je outfit? Dat is…je glimlach. Dat is wat het helemaal compleet maakt.

Gala Leiden
Geen reactie's

Geef een reactie