Kun je een ooglaserbehandeling declareren?

Kun je een ooglaserbehandeling declareren?

Het ondergaan van een ooglaserbehandeling komt niet standaard in aanmerking voor een vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn echter wel mogelijkheden om een deel van de kosten de ooglaserbehandeling via een aanvullende zorgverzekering te declareren. Bovendien zijn er vanuit de basisverzekering in uitzonderlijke situaties uitzonderingen van toepassing. Bijvoorbeeld als er sprake is van een medische indicatie om een ooglaserbehandeling te ondergaan. Het is mogelijk om vooraf informatie te krijgen over de mogelijkheden van het declareren van de kosten van een ooglaserbehandeling. De kosten van een ooglaserbehandeling kunnen sterk variƫren. Het ligt er uiteraard ook aan bij welke kliniek je je laat behandelen. Ga eerst op zoek naar informatie op het internet om erachter te komen bij welke klinieken de prijs/kwaliteitverhouding het beste ligt. Je kunt bijvoorbeeld testimonials bekijken op websites van ooglaserklinieken om een beeld te krijgen bij de werkwijze en of mensen achteraf tevreden zijn.

Ooglaserbehandeling een aanvullende zorgverzekering

Ogen laseren heeft als doel lenzen of een bril te vervangen en het is mogelijk om vanuit de aanvullende zorgverzekering een vergoeding te krijgen. De hoogte van de vergoeding varieert per zorgverzekering. Daarom is het altijd aan te raden om na te gaan wat de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar zijn aangaande het vergoedingenbeleid. Doorgaans is er sprake van een standaard bedrag aan vergoeding voor het behandelen van twee ogen. Het is eveneens belangrijk om de inhoud van het aanvullende zorgpakket te bekijken. Zorgverzekeraars bieden veelal meerdere aanvullende zorgverzekeringen aan. Per aanvullende zorgverzekering is het dus ook mogelijk dat de hoogte van de vergoeding varieert. Bij twijfel is het altijd mogelijk om contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar. Deze kan voorzien in informatie over de exacte hoogte van de vergoeding voor een deel van de kosten van de ooglaserbehandeling. Zorg er daarom voor dat je dit eerst goed na hebt gecheckt bij de zorgverzekeraar zodat je later niet voor onaangename kosten komt te staan.

Vooraf informatie vragen

Indien je zekerheid wilt omtrent de declaratie en hoogte van de vergoeding van de ooglaserbehandeling is het altijd aan te raden contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De ooglaserbehandelaar voorziet namelijk in het verstrekken van een factuur voor de behandeling. Deze factuur dien je bij de eigen zorgverzekeraar in te dienen om een deel van de kosten te declareren. Daarom is het aan te raden om voor het inplannen van een ooglaserbehandeling duidelijkheid over de vergoeding te vragen bij de eigen zorgverzekeraar.

Ooglaserbehandeling declareren

Medische indicatie

Indien er sprake is van een medische indicatie in een uitzonderlijke situatie vindt er een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering plaats. Bijvoorbeeld indien een oogarts vaststelt dat het niet mogelijk is om andere hulpmiddelen op een veilige manier te gebruiken, zoals een bril of lenzen. Er is in een dergelijke situatie sprake van een medische indicatie en noodzaak. Er is mogelijk ook een medische indicatie van toepassing als er een bepaald verschil in dioptrieƫn aanwezig is. In alle gevallen geldt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering dat een oogarts de medische indicatie dient vast te stellen.

Geen reactie's

Geef een reactie