Kies in deze situaties voor de hulp van een mediator

Kies in deze situaties voor de hulp van een mediator

Als de vader des huizes kom je soms voor uitdagende situaties te staan. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met de buren; de buurman plant bomen tegen de erfgrens aan, snoeit diens struiken onvoldoende of zorgt bijvoorbeeld regelmatig voor geluidsoverlast.

Hoe pak je een dergelijke situatie op zo’n manier aan, dat een verdere escalatie van het probleem voorkomen wordt? Het liefst houd je de buurman zo goed mogelijk te vriend. Niet voor niets stelt men vaak: beter een goede buur, dan een verre vriend. Bij overlast van buren zou je in eerste instantie zelf het gesprek aan kunnen gaan. Leg uit waarom je overlast ervaart en probeer gezamenlijk tot een oplossing te komen. Mogelijk heeft de buurman niet in de gaten dat deze overlast veroorzaakt. 

Mocht dit niet blijken te werken, dan kan de hulp van een mediator uitkomst bieden. Deze staat als een neutrale partij tussen jou en de buurman. Door ieders standpunten te inventariseren, zoekt de mediator naar ingangen om tot een oplossing te komen. Niet alleen bij een conflict met de buren is het inschakelen van een mediator interessant. In dit artikel lees je er meer over. 

Informeel oplossen van een conflict binnen de familie 

Denk bijvoorbeeld ook aan een conflict wat zich binnen de familie voordoet. Het gaat hierbij vaak om hele gevoelige zaken, waarbij emoties bepalend kunnen zijn voor de manier waarop betrokkenen op elkaar reageren. Om een snelle escalatie van zo’n conflict te voorkomen, kan familiemediation de uitkomst bieden. Ook nu neemt de mediator een neutrale positie in, inventariseert deze ieders standpunten en brengt deze op basis daarvan het gesprek op gang. Belangrijk bij het inschakelen van een mediator is het gegeven dat alle betrokkenen zich hierin moeten kunnen vinden. Alleen dan zal de kans op een positieve uitkomst het grootst zijn. 

Scheiden van je vrouw met een mediator

Een derde voorbeeld van een situatie waarin een mediator ondersteuning kan bieden; het scheiden van je vrouw en tevens moeder van je kinderen. Een emotioneel zwaar moment in je leven, waarbij veel komt kijken. Denk aan het opstellen van het ouderschapsplan, waarin jij en je ex-partner vastleggen hoe de omgang met de kinderen geregeld wordt. Of wat te denken van de verkoop van de gemeenschappelijke woning? Niet alleen voor jou en je ex-partner een lastig moment, maar vaak ook voor de kinderen. Zij moeten hun vertrouwde omgeving verlaten. Alternatief voor het verkopen van de woning is het uitkopen van- of het jezelf laten uitkopen door je partner. 

Scheidsrechter mediation
Geen reactie's

Geef een reactie