Hoe kun je het risico op brand aanzienlijk verminderen?

Hoe kun je het risico op brand aanzienlijk verminderen?

Jaarlijks gaan er in Nederland vele huizen in vlammen op. De oorzaken van deze branden lopen weliswaar uiteen, maar heel vaak zie je dat een brand ontstaan is door oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. Een veelvoorkomende oorzaak, is de schoorsteen. De schoorsteen lijkt misschien een onschuldig pijpje waardoor de rook van je kachel naar buiten wordt afgevoerd, maar een slecht onderhouden pijp kan een tikkende tijdbom zijn. Wij laten je daarom graag zien wat je moet doen om te zorgen dat je schoorsteen altijd in goede conditie blijft verkeren, zonder dat je daar een vermogen voor hoeft neer te tellen.

ONDERHOUD JE SCHOORSTEEN NAAR BEHOREN

Een schoorsteen is niet alleen een kanaal waardoor rook van je kachel naar buiten kan gaan, het is ook een plek waar allerlei schadelijke stoffen zich kunnen ophopen. Heb je dus een schoorsteen, dan moet je eens per jaar een schoorsteenveger inhuren. Deze zal de schoorsteen goed inspecteren en met een veger het gehele kanaal goed reinigen. Je zult zien dat er een wereld aan rommel uit je rookkanaal zal komen. Denk hierbij aan as dat zich aan de binnenkant van de pijp heeft opgehoopt, maar ook takjes die hier achtergelaten zijn door vogels. Niet zelden vinden mensen dingen in hun pijp waar ze geen weet van hadden, maar die het risico op brand aanzienlijk vergroot hebben. Zorg er daarom voor dat je je pijp schoonhoudt, zodat je heel veel narigheid kunt voorkomen.

NEEM EEN ONDERHOUDSCONTRACT ZODAT JE SCHOORSTEEN ALTIJD GEVEEGD WORDT

Het klinkt misschien simpel: laat je schoorsteen eens per jaar vegen, maar juist de dingen die slechts een keer per jaar hoeven, vergeten we vaak. Het is daarom verstandig om een verzekering te nemen, zodat je zelf geen omkijken hebt naar je schoorsteen. Je kunt het schoorsteenvegen aan iemand anders overlaten. Je neemt dan een onderhoudscontract voor een laag bedrag per maand en vervolgens heb jij geen omkijken meer naar het onderhoud van je schoorsteen. Er komt eens per jaar een specialist die jouw rookkanaal goed zal vegen en inspecteren. Mocht er meer nodig zijn, dan zal deze persoon daar meer tekst en uitleg over kunnen geven. Zo weet je zeker dat je zorgeloos gebruik kunt blijven maken van je schoorsteen.

EEN VERZEKERING MAAKT HET LEVEN EEN STUK GEMAKKELIJKER

Bij veel woningbranden speelt de schoorsteen dus een belangrijke rol. Een woningbrand kan echter ook door veel andere dingen ontstaan. Om jezelf tegen de gevolgen hiervan te beschermen, kun je bepaalde verzekeringen afsluiten. Huur je een woning, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een inboedelverzekering huurhuis. Hiermee zijn je spullen verzekerd tegen brand. Je hoeft in dat geval niet na te denken over een opstalverzekering, want dat is aan de verhuurder.

De verzekeringen bij een koophuis zitten wel wat anders. Als je een eigen huis koopt met een hypotheek, dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze biedt dekking tegen schade door brand. Je kunt hiernaast ook nog een inboedelverzekering afsluiten, of je kunt kiezen voor een woonverzekering waar zowel de inboedel- als de opstalverzekering in zitten.

Brand woning voorkomen
Brand schoorsteen voorkomen
Geen reactie's

Geef een reactie