Hier wordt een zoetekauw spontaan blij van!

Hier wordt een zoetekauw spontaan blij van!

Als jij bij het zien van donuts, koekjes, gebakjes en taart het water je in de mond loopt ben jij misschien wel een zoetekauw. Een zoetekauw is namelijk iemand die het lekker vindt om te snoepen. Maar welke Kerst lekkernijen, Sinterklaas lekkernijen of lekkernijen in het algemeen zijn er eigenlijk om te snoepen? In dit artikel kom jij erachter welke lekkernijen er zijn, ook kom je erachter of jij een zoetekauw bent.

Oud Hollands snoep

Tegenwoordig is er zoveel snoep te koop, dat je niet meer weet wat je moet kopen. Vroeger was er lang niet zo’n groot assortiment als er vandaag de dag is. Denk maar aan de kaneelstokjes, pepermuntballen en roomboter wafeltjes. Dit zijn voorbeelden van typisch oud Hollands snoep. Een ander soort snoep dat vroeger te koop was (tegenwoordig nog steeds) heet zoethout. Het sap uit de zoethout plant wordt gebruikt als grondstof voor drop. Ouders zijn meestal er op tegen dat kinderen snoepen. Maar hoewel de zoetstof in zoethout 30 keer zo zoet is als suiker, is dit niet schadelijk voor onze tanden. Dit komt omdat deze stof in de kern van het zoethout te vinden is. Kortom een goedkope en iets gezondere manier om te snoepen.

Regio gebonden snoep

Nederland kent verschillende gemeenten en steden binnen onze provincies. Bijna elk van deze plekken heeft zijn eigen regio gebonden snoep. Voor Den Haag zijn dit de bekende Haagse hopjes, Zeeland heeft de roomboter babbelaars en voor Groningen is dit de Groninger koek.
Ga eens langs bij de oude snoepwinkels in jouw gemeente of stad en misschien kom je ook een lekkernij tegen uit jouw regio. Of kijk eens online, met een beetje zoeken ontdek je al snel hoeveel soorten regio gebonden snoep er allemaal zijn.

Lekkernijen voor feestdagen

In Nederland vieren wij verschillende soorten feestdagen. Bij elk van deze feestdagen hoort een lekkernij. Als je denkt aan Sinterklaas denk je al snel aan: chocoladeletters, speculaas, kruidnoten, bankletters en strooigoed. Bij Kerst eet je voornamelijk kerstkransjes, bij Pasen zijn het paaseitjes en bij Koningsdag is het de traditie om een tompouce te eten.

Een lekkernij die je bijna vergeet is de oliebol, maar welke oud en nieuw oliebollen zijn er eigenlijk? Denk aan de klassiekers met en zonder krenten. Ook zijn er oliebollen met vulling of zijn er speciale ingrediënten aan het beslag toegevoegd zoals noten. Kortom de keuze is reuze.

Zoetekauw
Geen reactie's

Geef een reactie