Zo houd je in onzekere tijden grip op je financiën

Zo houd je in onzekere tijden grip op je financiën

De tijd dat vrouwen er alleen maar waren voor de kinderen en het huishouden, en de mannen verantwoordelijk waren voor de financiën? Die is allang voorbij. Tegenwoordig zijn de partners (meer) gelijkwaardig, en moeten jullie dus allebei letten op zowel de inkomsten als de uitgaven. Zeker als je immers kinderen hebt, is een gezonde financiële situatie echt de basis. De laatste maanden zijn veel mensen zich zorgen gaan maken als het gaat om dat laatste. Stijgende inflatie, de oorlog in Oekraïne, en de verwachte koopkrachtdalingen maken het steeds belangrijk grip te houden op je financiën. Hieronder vind je enkele tips daarvoor.

Overzicht van je inkomsten en uitgaven

Om te kijken of het nodig – en mogelijk – is om te besparen, is het allereerst goed om je inkomsten en uitgaven goed in beeld te krijgen. Zet daarom met een overzichtelijke administratie op, bij voorkeur samen met je partner. Zo weet je welke van je uitgaven je wil gaan verlagen, en wat je hiervoor moet gaan doen. Maak een plan

Investeren om te kunnen besparen

Heb je structureel geld te weinig, dan is het belangrijk om te besparen op je uitgaven. Maar om te kunnen besparen, is het soms wel nodig om eerst te investeren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zonnepanelen om je energielasten te verlagen. Of een elektrische auto waardoor je geen last hebt van stijgende brandstofkosten. Een dergelijk leendoel verdient zichzelf in de loop der tijd terug.

Lening oversluiten

Naast het afsluiten van een lening, is het ook verstandig eerder afgesloten leningen met een bepaald leendoel weer eens tegen het licht te houden. Oude leningen oversluiten kan je al snel veel voordeel opleveren, nu de rente nog steeds relatief laag is. Ben jij ook een van die mensen die denkt dat hij al de laagste rente betaalt? Check dan gemakkelijk en snel maar eens of een lening oversluiten bij Postkrediet je echt niet goedkoper uit laat zijn.

3 x snelle bespaartips

Veel mensen denken dat het moeilijk om geld te besparen, of dat ze heel erg veel gemak of comfort moeten inleveren. Dat valt beide mee, zeker met onderstaande snelle bespaartips.

– Wat korter douchen. Time eens hoelang je onder de douche staat, en verkort die tijd in het vervolg met 25 procent. Een aanzienlijke energiebesparing, zonder dat je het zelf nu direct merkt.

– Boodschappen doen met een lijstje. Door vooraf te bedenken wat je die week gaat eten kun je gerichter boodschappen doen. Neem ook vooral de aanbiedingen van diverse winkels door.

– Laat de auto eens staan. Wat vaker de fiets pakken of lopen, is zeker met het mooie lenteweer op komst geen straf.

Tot slot: vergeet ook de inkomstenkant niet

Heb je extra financiële ruimte nodig, dan zijn er ook diverse opties als het gaat om je inkomsten. Kijk bijvoorbeeld maar eens in huis rond of er dingen zijn die je kunt verkopen. Veel mensen hebben thuis allerlei spullen liggen die ze nooit gebruiken. Daarnaast is vanwege de aantrekkende economie na de coronapandemie de werkloosheid extreem laag. Er zijn veel bedrijven op zoek naar personeel. Dit geeft je de mogelijkheid te onderhandelen over een beter salaris.

Grip op financien
Geen reactie's

Geef een reactie