Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen Teylingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen Teylingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Teylingen

Op 21 maart 2018 mogen we weer stemmen. Dit keer zijn het de gemeenteraadsverkiezingen waarvoor we de tocht naar het stemlokaal mogen maken. In veel dorpen en steden is daarom het campagne voeren al een klein beetje begonnen. Als je een beetje geïnteresseerd bent in de (lokale) politiek, dan is het erg vermakelijk om de campagnes van de verschillende partijen in de gaten te houden. Sommige partijen hebben werven, overtuigen en informeren goed onder de knie. Dit is samen met het uitstralen van vertrouwen en vakkundigheid toch wel een vereiste. Andere politieke partijen zijn bij voorbaat al af voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Teylingen.

De politieke partijen in Teylingen

Het aller belangrijkste voor een politieke partij tijdens een campagne is zichtbaarheid. En die zichtbaarheid moet er al zijn vanaf het begin. De kiezer moet als het ware een band met jouw partij creëren. Het liefst natuurlijk ook met de personen waarop gekozen mag worden. Een partij die dat goed in de gaten schijnt te hebben is de Teylingse afdeling van de Christenunie. Zij zijn de afgelopen dagen vol in de campagnemodus gegaan. De Facebookpagina ziet er strak uit, ze zijn online goed vindbaar en antwoorden snel als je reageert op een artikel. Standpunten en het programma zijn helder en kiezers krijgen helder beeld waar de partij voor staat. Het kernwoord van hun campagne is helder: Samen

Ook de PvdA komt regelmatig voorbij in mijn Facebookfeed. Deze partij heeft frontaal de aanval geopend op de zittende partijen en heel soms is dat een goede tactiek om stemmen te verzamelen. Naar buiten toe geeft dit echter niet altijd een goede indruk. Het is een signaal van “veel geschreeuw, maar weinig wol”. De argumenten die door lijsttrekker en andere verkiesbare personen worden gegeven zijn vaak hol en de uitingen op de Facebookpagina zijn vaak verwijzingen naar wat in de pers is geschreven. Niet wat men als kiezer verwacht van de linkse PvdA en al helemaal niet als je bedenkt dat de lijsttrekker van communicatie haar beroep heeft gemaakt.

Verbazend stil

Verbazend stil is het rond de Teylingse tak van D66. Op 14 januari geeft men op Facebook aan de komende weken actief campagne te gaan voeren, maar verder blijft het oorverdovend stil. Op Twitter is men iets actiever en word vrij duidelijk gehamerd op de standpunten. Helaas wordt er door de partij niet gereageerd op opmerkingen van “de concurrentie” waardoor het vaak bij holle frasen blijft. Misschien s het persoonlijk, maar ik krijg geen feeling bij de lijsttrekker en de andere partijleden. Zoals eerder gezegd is dat niet het belangrijkste, maar vaak is dat wel iets waar een partij als D66 het van moet hebben.

Als ik dit artikel op nieuws.nl mag geloven kunnen we in 2018 ook stemmen op Groen Links. De website van GroenLinks Teylingen is echter nog helemaal leeg! Op Facebook heeft GroenLinks helemaal geen pagina voor de afdeling Teylingen. Ik ken de structuur van GroenLinks een beetje en ben logischerwijs op zoek gegaan naar de pagina van afdeling Bollenstreek. Hier heeft echter al een jaar geen activiteit plaatsgevonden.. Jammer en niet in lijn met de populariteit van Jesse Klaver in de afgelopen maanden. Persoonlijk ben in een beetje teleurgesteld want ik zag in GroenLinks een goede vervanger voor de stem die ik vier jaar terug gaf aan D66..

Lekker bezig

Trilokaal, de lokale partij in Teylingen is al lekker bezig met campagne voeren. Als zittende partij brengt men goed naar buiten wat men doet voor de burger op dit moment. Op Facebook word ik echter weinig wijs uit hun toekomstplannen en standpunten deze campagne. Tevens ogen de verkiesbare personen een beetje “belegen”, maar dat is mijn persoonlijke gevoel.

Het CDA voert ook al een beetje campagne, maar ik heb het idee dat ze nog niet vol in de campagnemodus staan. De “rijke boerenpartij” zou gezien agrarische kenmerken van onze regio al vol in de campagne moeten. Vooral omdat we steeds meer verstedelijken en het geloof minder en minder een rol speelt bij de inwoners van Teylingen.

Als hekkensluiter de VVD. Zij waren op 20 januari nog druk bezig met fotoshoots en het in elkaar zetten van filmpjes. Ook mogen we de VVD tegenwoordig Whatsappen. Supercool en heel modern, maar het liefst zou ik gewoon willen weten waar de VVD voor staat. Met superspits Bas Brekelmans hebben ze natuurlijk een goede aanvoerder te pakken. Vraag is of de gemiddelde Teylingse kiezer blij is met wat deze partij afgelopen 4 jaar aan resultaten heeft geboekt. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de rest van de campagne.

Conclussie

Wat over de hele breedte opvalt is het gebrek in interesse van “het volk” in de politieke partijen. De meeste partijen komen niet boven de 100 likes uit op Facebook. Vanwege het gebrek aan zichtbaarheid wordt er ook niet gereageerd op de artikelen die online worden gezet. Het zou de partijen sieren als zij de politieke betrokkenheid van de bewoners van Teylingen zouden vergroten. Uitdagende stellingen en standpunten, mooie discussies en misschien zelfs een account op een krachtig medium als Snapchat of Instagram zijn middelen die zij niet moeten onderschatten. Ook oogt het verkiesbare gedeelte van Teylingen ietwat belegen en behouden. Geen politieke tijgers en kiezerskanonnen hier. Jammer

Lees ook mijn mening over Facebookgroepen en Babyboomers

2 Reactie's
 • Bas Brekelmans
  Geplaatst op 21:09h, 26 januari

  Rob dank. Interessante analyse. Je laatste punt over die beperkte interesse bij inwoners is ook wel terecht. Volgens mij vinden alle politieke partijen dat wel jammer. Wat dat betreft heb ik een vraag aan jou -en alle lezers-: De fb pagina’s ‘je bent Sassemer als’ en ‘je bent Voorhouter als’ worden door veel inwoners gevolgd en goed gelezen. Dat zou dus bij uitstek een plek zijn waar je als lokale politiek je ideeen, wensen, contacten etc op zou kunnen plaatsen. Toch zijn wij erg terughoudend, want je wil ook weer niet een leuke inwoners Facebook pagina ‘vol met politiek gaan spammen’. Vast niet iedereen is gecharmeerd van al die opvattingen van politieke partijen en onderlinge discussies die er ongetwijfeld dan gaan komen. Of schat ik dat verkeerd in? Wat denk jij?

 • Frans Nederstigt
  Geplaatst op 08:12h, 27 januari

  Hi Rob,

  Dank voor je complimenten over de campagne van de ChristenUnie en ons programma! Dapper ook dat je je er doorheen geworsteld hebt ;-). We gaan hem nog samenvatten én er komt nog een versie in ‘begrijpelijke taal’ (voor de liefhebbers). Succes ook met de laatste 14 dagen, 8 uur, 3 minuten en 41, 40, 39, 38 seconden… Laat maar even weten hoe de nieuwste Teylinger er uit ziet :-).

Geef een reactie