Eetkamertrends van de afgelopen 40 jaar

Eetkamertrends van de afgelopen 40 jaar

De eetkamer is altijd al een belangrijke plek geweest in Nederlandse huizen, waar gezinnen samenkomen om te eten, te praten en tijd door te brengen met elkaar. In de afgelopen decennia zijn er veel veranderingen geweest in de manier waarop Nederlanders hun eetkamers inrichten. Laten we eens kijken naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

De jaren ’90

In de jaren ’90 waren eetkamers vaak vrij traditioneel ingericht, met grote eettafels en stoelen van hout. Veel Nederlandse huizen hadden een “opkamer”, een aparte ruimte die gebruikt werd als eetkamer. De meubels waren meestal donker van kleur en hadden een klassieke uitstraling. In deze periode was er ook veel gebruik van opvallende kleuren, zoals felblauw of knalrood. Het was toen in de mode om te kiezen voor een eettafel die mooi glansde en een spiegelend effect had.

Eetkamers in de jaren 2000

In de jaren 2000 werd de traditionele eetkamer steeds vaker vervangen door een open keuken-eetkamer combinatie. Dit was een gevolg van de trend om keukens als sociale ruimtes te beschouwen, waar men niet alleen kookt, maar ook ontspant en samenkomt met vrienden en familie. Eetkamerstoelen kregen een moderner design en werden vaak gemaakt van materialen zoals kunststof en leer. In deze periode werd er ook veel gebruik gemaakt van transparante materialen zoals glas en plexiglas. Het was toen in de mode om te kiezen voor meubels die multifunctioneel waren en meerdere doelen konden dienen.

De jaren 2010 was een keerpunt voor eetkamers

In de jaren 2010 werden eetkamers nog meer geïntegreerd in het interieur van het huis. De trend was om te kiezen voor een naadloze overgang tussen de keuken en eetkamer. Eettafels werden vaak kleiner en er werd meer aandacht besteed aan de vorm en het materiaal. Hout en metaal waren populaire materialen voor de eetkamertafel en stoelen werden vaak op maat gemaakt. In deze periode werd er veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en pasteltinten, wat zorgde voor een rustige en serene sfeer in de eetkamer.

De huidige eetkamertrends

De laatste jaren is er een trend waarbij er steeds meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit is ook te zien in de inrichting van de eetkamer. Er wordt vaker gekozen voor meubels die gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals bamboe en gerecyclede producten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van planten en natuurlijke materialen, zoals hout en rotan. Een andere trend is om te kiezen voor meubels met een verhaal, bijvoorbeeld meubels die

afkomstig zijn van een lokale ambachtsman of die een tweede leven hebben gekregen door middel van upcycling. Dit geeft de eetkamer niet alleen een unieke uitstraling, maar draagt ook bij aan een duurzame levensstijl.

Daarnaast wordt er in de huidige trends steeds meer aandacht besteed aan de functionaliteit van de eetkamer. Veel huishoudens gebruiken de eetkamer niet alleen om te eten, maar ook als werkruimte of als speelruimte voor kinderen. Daarom worden er vaker multifunctionele meubels gebruikt, zoals eettafels die je kunt uitschuiven of inklappen, en stoelen die gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Ook kleuren en patronen spelen een belangrijke rol in de huidige trends. De focus ligt op het creëren van een gezellige en warme sfeer in de eetkamer. Warme kleuren zoals terracotta en oker geven een gezellige uitstraling, terwijl botanische patronen en prints een natuurlijke en rustgevende sfeer creëren. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van texturen, zoals zachte stoffen en ruwe materialen, om een gevoel van diepte en dimensie toe te voegen aan de ruimte. Eetkamerstoelen in aardse kleuren zijn ook weer helemaal in. Klik hier voor meer inspiratie.

Eetkamertrends door de jaren heen

De inrichting van Nederlandse eetkamers is door de jaren heen sterk veranderd. Van de traditionele eetkamer met houten meubels in de jaren ’90, tot de multifunctionele en duurzame eetkamers van nu. Door de jaren heen is er steeds meer aandacht gekomen voor de functionaliteit van de eetkamer, en voor het creëren van een gezellige en warme sfeer. Of je nu kiest voor een klassieke, moderne of eclectische stijl, de eetkamer blijft een belangrijke plek in Nederlandse huizen waar families en vrienden samenkomen om te genieten van eten, drinken en gezelligheid.

Eetkamers door de jaren heen
Geen reactie's

Geef een reactie