Drie manieren om geld te lenen

Geld lenen

Drie manieren om geld te lenen

We hebben allemaal weleens extra geld nodig. Zelf weet ik als geen ander hoe het is om voor een grote en hoognodige investering te staan, maar geen idee te hebben hoe die investering betaald moet worden. Als je zelf het geld niet hebt voor die droomkeuken, een nieuwe dakkapel of nieuw leidingwerk in de badkamer, dan bestaat er natuurlijk altijd de mogelijkheid om geld te lenen. Maar waar klop je in zo’n geval aan? Wat zijn de voor- en de nadelen van geld lenen? In dit artikel leg ik je uit wat er mogelijk is.

Geld lenen van een bank

De bekendste manier van geld lenen is natuurlijk een lening afsluiten bij een bank. Al eeuwen lang wenden mensen en bedrijven zich tot banken om grote bedragen aan geld te lenen als de cashflow zelf niet voldoende is. De bank voorziet na een grondige screening de klant van het het gevraagde bedrag en maakt het bedrag tegen een vooraf afgesproken rentepercentage over aan de aanvrager. De persoon die de lening heeft aangevraagd kan vervolgens relatief vrij beschikken over het verkregen bedrag.

Hypotheken, persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en nog vele andere manieren van geld lenen volgde elkaar in rap tempo op. Banken verzinnen steeds nieuwe producten om mensen te interesseren in het lenen van geld. Dit gaat vaak goed, maar de kredietcrisis heeft bewezen dat het ook fout kan gaan. Mijn advies is dan ook altijd om geld te lenen van een bank, maar om wel te weten wat je “koopt” en te beseffen dat het lenen van geld altijd geld (rente) kost.

Lenen van familie of vrienden

Soms is het niet mogelijk om geld van een bank te lenen. Of dat nu komt door het niet hebben van onderpand, een negatieve BKR-registratie of een andere oorzaak, in de meeste gevallen komen dan familie en vrienden om de hoek kijken. Nu is niet iedereen in het bezit van een rijke of vermogende familie, maar mijn ervaring is dat er altijd wel een bepaald familielid is met een potje waar aanspraak op gemaakt kan worden. Ook hoor je vaak dat familie’s of vriendengroepen de koppen even bij elkaar steken en besluiten om samen te gaan helpen.

Helaas gaat ook het lenen van vrienden en familie niet altijd goed. Als degene die het geld geleend heeft het geleende bedrag niet op tijd kan terugbetalen, ontstaat er vaak wrijving. In een tijd waarin nog een Tikkie of betaalverzoek gestuurd wordt voor een drankje in de kroeg of een aandeel in het parkeergeld, is er al snel ruzie als het om grotere bedragen gaat. Leg dan ook voor je geld leent van vrienden of familie goed vast wat de voorwaarden hiervan zijn. Op deze manier voorkom je een hoop gelazer achteraf.

Crowdfunding om geld te lenen

Een hele moderne manier om aan meer geld te komen is crowdfunding. Deze moderne vorm van doneren is in korte tijd heel populair geworden. Duizenden mensen hebben al gebruik gemaakt van crowdfuningplatforms als Get Funded of GoFundMe. Het idee is dat je mensen in jouw omgeving overtuigd om jou geld te geven, door middel van jouw verhaal. Als de reden waarvoor je het geld nodig hebt speciaal, zielig, verstrekkend of bizar is, is de kans groot dat je hier best nog weleens een hoop geld voor jouw investeringsdoel binnen kunt halen.

Het nadeel aan crowdfunding is dat je van te voren nooit weet of je het investeringsdoel gaat halen. Er zit dan ook veel tijd in het samenstellen van je verhaal, het publiek maken van je verhaal (bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn) en het te woord staan van mensen die eerst meer willen weten over jouw verhaal. Toch gaan er inmiddels al miljoenen Euro’s om in crowdfunding en van die miljoenen Euro’s strijken de platforms altijd een klein percentage op. Ook hier geldt dus: Geld lenen kost geld, ook al hoef je dat in het geval van crowdfunding meestal niet terug te betalen.

Geld lenen
Geen reactie's

Geef een reactie