Waarom backpacken met jonge kinderen fantastisch is

Waarom backpacken met jonge kinderen fantastisch is

Een tijdje backpacken na je studie of tijdens een tussenjaar is een geweldige manier om de wereld te verkennen. Maar hoe zit dat als je jonge kinderen hebt? Houdt het avontuurlijke leven dan op en zal je voorlopig moeten settelen voor de camping in Italië of Frankrijk? Natuurlijk niet. Backpacken met jonge kinderen kan ook gewoon. Eerlijk is eerlijk, het is anders. Je gaat bijvoorbeeld niet met je dreumes in een slaapzaal liggen, maar verder kun je met jonge kinderen nog steeds prachtige verre reizen maken. Hier zijn 5 redenen waarom backpacken met jonge kinderen fantastisch is, zowel voor de ouders als de kinderen. 

1. kinderen leren hele andere dingen dan thuis

Tijdens een verre reis worden je kinderen blootgesteld aan nieuwe prikkels en dingen waaraan ze normaal thuis niet worden blootgesteld. Zo heeft je net pratende dreumes het ineens over palmbomen, gekko’s, apen en papaya. Maar het belangrijkste is dat er zoveel ruimte is om te ontdekken. Een reis vol nieuwe landschappen, dieren en geluiden is een geweldig rijke ervaring waarin je kind z’n nieuwsgierigheid tot in het oneindige kan volgen. En de nieuwsgierigheid van kinderen, dat werkt heel aanstekelijk. 

2. Je ervaart de reis nog bewuster met kinderen erbij

Zeker als je al vaker gereisd hebt, zal je lang niet overal meer van opkijken. Die mooie vlinders, kleurrijke vogels en vulkanen, je ziet ze wel maar het verwondert je minder. Een kind daarentegen kan helemaal ondersteboven zijn van een simpele steen. Wanneer je met jonge kinderen gaat reizen ben je je veel bewuster van hoe bijzonder de kleine dingen eigenlijk zijn. En als je zelf iets ogenschijnlijk normaals over het oog hebt gezien – maak je geen zorgen – grote kans dat je kleintje het spot en vraagt om uitleg. 

3. Je kunt op reis andere kanten van jezelf laten zien aan je kinderen

Als ouder kun je op reis dingen doen waar je thuis geen tijd voor hebt, of waar je door vastgeroeste patronen misschien niet aan toekomt. Omdat je meer tijd doorbrengt met je kinderen en nieuwe plekken verkent, zijn er elke dag weer mogelijkheden om te laten zien hoe lief, gek, creatief, energiek, knuffelig of avontuurlijk je als ouder bent. Misschien ga je dan even een dag door het leven als “gekke papa” maar als je de lach van je kinderen ziet weet je precies waar je het allemaal voor doet. 

4. Kinderen (en ouders) verleggen grenzen op reis 

Kinderen verleggen elke dag weer hun grenzen, dat hoort nu eenmaal bij opgroeien. Toch kan dat op reis in een stroomversnelling komen omdat er zoveel meer ruimte is om te oefenen. Verblijf je bijvoorbeeld een tijdje aan de kust, dan zie je een jong kind binnen dagen veranderen van spartelende angsthaas naar een soepele waterrat. En waar papa eerst bij alle nieuwe dingen mee moet lopen, volstaat na een paar keer gezien te hebben dat het onbekende niet eng is een simpele “ga maar kijken lieverd.”

Ook als ouder verleg je je grenzen. Het is heel makkelijk om te zeggen dat bepaalde dingen niet meer kunnen omdat je kinderen hebt. Maar kinderen kunnen veel meer aan dan je denkt. Een tocht door de jungle waarbij je dreumes drie uur in de draagzak zit? Gaat prima (zolang je genoeg snacks bij je hebt).

5. De locals zijn nog vriendelijker als je met een kind reist

Als je met een kind reist, is de plaatselijke bevolking nog vriendelijker. Als je met kinderen gaat backpacken op Bali is het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om over straat te lopen zonder dat een local roept: “so cute, how old?!” Al die positieve aandacht doet je kind goed en streelt natuurlijk je ouder ego ook een beetje. 

Mensen zullen extra bereid zijn je te helpen, een pannenkoekje extra te bakken voor ontbijt of het speelgoed van hun eigen kinderen aan je uitlenen. Heel verfrissend ten opzichte van Nederland waar in de grote steden met moeite net aan “hallo” kunt lospeuteren van een tegenligger ook al loop je met het schattigste kind ter wereld. 

Dus daar heb je ze, 5 redenen waarom backpacken met kinderen fantastisch is. Overweeg jij ook om voor langere tijd op reis te gaan? Lees dan op Backpackcentrale alles over hoe je zo’n reis voorbereidt en welke bestemmingen leuk zijn.

Backpacken met kinderen
Geen reactie's

Geef een reactie