Autoverzekering voor kind

Auto verzekeren kind

Autoverzekering voor kind

Veel ouders willen hun kind na het behalen van hun rijbewijs “helpen” door de verzekering van een nieuwe auto op hun naam te doen. Toch is het niet altijd zonder risico om dit te doen. Daarnaast komt het verzekeren van de nieuwe auto van je kind met een aantal nare haken en ogen waar je misschien nog niet over had nagedacht. Hierbij een aantal tips voor bij het autoverzekeringen vergelijken.

Waarom auto van kind verzekeren?

Zo uit de losse pols kan ik al een aantal redenen noemen waarom ouders de auto van hun kind willen verzekeren. Ook na wat extra onderzoek lijkt het verzekeren van een voertuig op naam van de ouder helemaal geen slecht idee. Vooral niet als ik kijk op een aantal vergelijkingssites. Het prijsverschil voor mij in vergelijking met iemand van 18 tot 24 jaar is aanzienlijk! De redenen die ouders aangeven om de auto van hun kind te verzekeren zijn divers, maar bijna allemaal met financiële motivatie. Veel gehoorde redenen zijn:

  • De auto staat op mijn naam op die manier neem ik kosten van wegenbelasting en verzekering zelf voor mijn rekening. Zo ontzie ik mijn kind een beetje
  • Ik heb hoge no-claimkorting door mijn schadevrije jaren, dus voor mij is de verzekering simpelweg goedkoper
  • Tot het vierentwintigste levensjaar zijn verzekeringen vaak heel erg duur. Ik zorg voor een beetje meer financiële ruimte door de verzekering op mijn naam te zetten
  • Als mijn zoon of dochter een ongeval maakt met het voertuig, dan heeft het geen last van stijgende premies door een eventuele claim op de verzekering.

Een veel gehoorde vraag van jongeren als ze een auto kopen na het behalen van hun rijbewijs is: ” Moet ik een WA-verzekering afsluiten als ik een auto of ander voertuig heb?”  Het antwoord is hierop vrijwel altijd ja en eigenlijk zal ook vrijwel altijd de regelmatig bestuurder zelf een verzekering af moeten sluiten, met name als het voertuig op de naam van deze persoon staat. Zelfs private lease auto’s moeten op naam van de berijder worden afgesloten. Dit is iets om rekening mee te houden als leasen wellicht een fijnere optie is.

Auto van kind verzekeren nadelen

Hoewel voor bovenstaande redenen zeker iets te zeggen valt, is het verzekeren van de auto van je kind voor ouders meestal niet verstandig. De nadelen van het verzekeren van de auto van je kind zijn namelijk omvangrijk en vaak duurder dan de hogere premie die jongeren betalen aan een autoverzekering. Wil je toch iets doen om de kosten voor je kind op de lange termijn te besparen, regel dan een extra rijvaardigheidscursus of slipcursus, zodat je kind met een zekerder gevoel achter het stuur zit. Al met al zitten er echter alleen maar nadelen aan het verzekeren van de auto van je kind.

Wist je bijvoorbeeld dat in uitzonderlijke gevallen de auto helemaal niet verzekerd is als de hoofdverzekerde het voertuig niet bestuurt? De gemaakte schade moet dan door de hoofdverzekerde uit eigen zak worden betaald! Bij blikschade vallen de kosten vaak nog wel mee, maar als er letsel bij het ongeval komt kijken, dan zit je vaak nog jaren vast aan de medische kosten, aansprakelijkheid en schade van de tegenpartij. Dat soort informatie krijg je niet tijdens je rijles. Daarnaast hebben kinderen doorgaans minder ervaring achter het stuur en zijn daarom sneller geneigd om schade te maken met de auto. Deze autoschade komt dan op naam van de hoofdverzekerde, die daarmee een groot deel van de no-claimkorting verliest.

Auto van kind verzekeren niet mogelijk

Als de auto op naam van het kind staat is het sowieso niet mogelijk om als ouder deze auto te verzekeren. Vaak bieden verzekeraars wel een oplossing door bijvoorbeeld een gezinspolis aan te bieden, waarbij de verzekering van het object (de auto) op naam van het kind staat, maar de factuur betaald wordt door de ouders.

Feitelijk is het verzekeren van de auto van je kind dus niet mogelijk. Dit kan wel als de ouder ook het voertuig op naam heeft staan en het kind geregistreerd wordt als regelmatig bestuurder. Veel verzekeringen zijn echter terughoudend om een kind als regelmatig bestuurder op een verzekering te zetten, juist omdat het risico op schade in deze leeftijdsgroep hoger is.

Mijn advies is om kinderen niet te ontzien. Door het grote risico op schade moeten zij meer betalen voor een verzekering en in mijn ogen is dat logisch. Ook moeten kinderen leren dat bepaalde dingen nu eenmaal geld kosten, zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Onthou dat hoe eerder kinderen zelf hun auto verzekeren, hoe eerder zij zelf schadevrije jaren opbouwen. Willen ze dus een auto, dan moeten ze daar zelf voor betalen. Misschien dat het verhogen van het zakgeld of een extra bijbaantje een oplossing biedt.

Auto verzekeren kind
Geen reactie's

Geef een reactie