5 tips voor als je zelf gaat schilderen in huis

5 tips voor als je zelf gaat schilderen in huis

Schilderen is één van die klusjes in huis waarvoor we vaak zelf de kwast in de hand nemen in plaats van een professional in te schakelen. Op zich logisch, want dat scheelt een hoop geld. Maar vaak denken we er wat al te gemakkelijk over. We geven vijf belangrijke tips voor het schilderen.

Goedkoop is duurkoop

Bezuinigen is geen goed idee bij het schilderen. Goedkoop is vaak duurkoop in dit geval omdat het eindresultaat beïnvloedt. Goedkope verf betekent vaak dat je de muur vaker moet schilderen en dus alsnog niet goedkoper uit bent. Koop daarom goede verf bij Verf-plaza.nl. Bezuinig ook niet op kwasten, want dan kan je schilderwerk er lelijk uit komen te zien. Er kunnen bijvoorbeeld haren van de kwast achterblijven op de muur. Gebruik goede kwasten met kunststof haren wanneer je schildert met acrylverf (op waterbasis) en kwasten met dierenharen wanneer je schildert met alkydverf (op terpertinebasis).

De muren voorbereiden

Als je wilt dat je verflaag zo goed mogelijk dekt, moet je de muren die je gaat schilderen voorbereiden voordat je gaat verven. Gaat het om een muur met hardnekkige vocht- of nicotinevlekken? Dan moet deze voorbehandeld worden met voorstrijkmiddel. Nieuwe oppervlakken die nog nooit geschilderd zijn moeten soms tot wel of drie keer voorgestreken worden. Ook moet je een fixeerlaag aanbrengen tegen het inzuigen. Daarnaast is het altijd zinnig om de muur op te schuren. Niet alleen om oneffenheden te verwijderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag beter hecht. Maak voor het schilderen de ondergrond goed stofvrij en zuig de stofresten op de vloer op met een stofzuiger om opstuiven te voorkomen.

Afplaktape tijdig verwijderen

Om rechte verfnaden te krijgen, is het verstandig om op naastgelegen oppervlakken die je niet wilt mee schilderen af te plakken met schilderstape. Vergeet echter niet om deze tape ook zo snel mogelijk weer te verwijderen, wanneer de verf nog nat is. Anders kan hij zich hechten aan de ondergrond. Wanneer je de tape er dan af trekt, kan de bovenlaag van het oppervlak loslaten en kun je deze weer opnieuw gaan schilderen. Besteed wat aandacht aan je keuze voor een bepaald afplakband: er zijn soorten die langer kunnen blijven zitten of die speciaal geschikt zijn voor een bepaalde ondergrond.

Kwasten tussendoor in plastic verpakken

Moet je wachten tot je de volgende laag kunt aanbrengen? Maak dan niet je kwasten en rollers tussendoor schoon, maar doe er plastic folie of een boterhamzakje om heen en sluit dit af met een elastiekje. Leg vervolgens de kwasten weg op een koele plek. Zo drogen de kwasten niet uit en verspil je niet onnodig water aan het uitspoelen van je kwasten.

De juiste temperatuur

Het is belangrijk om op de temperatuur in de ruimte te letten wanneer je van plan bent er te gaan schilderen. Het is van belang om enkel te schilderen bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Bij een hogere temperatuur droogt te verf namelijk te snel en bij koudere temperaturen weer te traag. Dat gaat ten koste van het resultaat. Wacht met luchten van de ruimte tot je klaar bent met schilderen, zodat tocht het resultaat niet ten nadele kan beïnvloeden.

Mannen blijven natuurlijk een beetje eigenwijs, maar toch is het raadzaam om bovenstaande tips in acht te nemen wanneer je in huis gaat schilderen. Het is immers het resultaat dat telt!

Schilderen in huis
Zelf huis schilderen
Geen reactie's

Geef een reactie