5 tips om de Nederlandse taal te verbeteren

5 tips om de Nederlandse taal te verbeteren

Nederlands is voor veel mensen een lastige taal en het is dan ook moeilijk  om perfect Nederlands te schrijven. Dat geldt niet alleen voor mensen die Nederlands als tweede taal leren. Als je kind op de middelbare school moeite heeft met het vak Nederlands is dat namelijk ook helemaal niet vreemd. Ook niet als het de moedertaal betreft. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om de Nederlandse taal te verbeteren. Bekijk de onderstaande 5 tips maar eens die elk een andere invalshoek bieden.

  1. Extra les

Het is altijd mogelijk om in een vak waar je kind minder goed in is in extra les te voorzien. In dit geval is bijles Nederlands bijvoorbeeld een optie. Bijlessen zijn ideaal om de vakvaardigheid te verbeteren, zo geldt dat ook voor bijles economie als dat een vak is, waar je kind minder goed in is. Haalt je kind lage cijfers op Nederlands dan is daar wat aan te doen met het volgen van bijles.

  1. Meer lezen

Een andere optie om de Nederlandse taal te verbeteren, is door meer te lezen. Nederlandse boeken zijn over allerlei onderwerpen verkrijgbaar. Om het lezen te stimuleren, is het wel belangrijk om boeken te kiezen die bij de interesse aansluiten.

  1. Nederlandse ondertiteling activeren

De Nederlandse taal is ook te verbeteren door altijd Nederlandse ondertiteling te activeren. Ook als er bijvoorbeeld sprake is van een Nederlandse film of serie. De ondertiteling is een prima manier om bijvoorbeeld spelling te verbeteren. Of om woorden te leren kennen die tot dan toe niet bekend waren.

  1. Opfriscursus

Het zijn natuurlijk niet alleen kinderen op de middelbare school die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ook volwassenen lopen wel eens tegen problemen aan. In dat geval is het mogelijk om een opfriscursus te volgen om bijvoorbeeld de schriftelijke communicatieve vaardigheden in het Nederlands te verbeteren.

  1. Kruiswoordpuzzels maken

Er is nog een leuke manier om de Nederlandse taal te verbeteren. Dat is met het maken van kruiswoordraadsel. Het is dan de bedoeling om na te denken over synoniemen van bepaalde woorden die dan een specifieke lengte hebben. Er zijn overigens meerdere leuke manieren te bedenken. Denk maar eens aan televisieprogramma’s waar de Nederlandse taal deel van uitmaakt. Een simpel voorbeeld daarvan is Lingo. Dat is een woordspelletje, waarbij je letters moet invullen om het goede woord te raden. Dat vergt de nodige creativiteit, waarbij je de kennis van de Nederlandse taal verbetert.

Nederlands verbeteren
Geen reactie's

Geef een reactie