Welk matras voor een kind?

Welk matras voor een kind?

Het belang van het vinden van het juiste matras voor jouw kind kan niet genoeg worden benadrukt. Een geschikt matras kan een cruciale rol in de kwaliteit van de slaap van je kind spelen. En zoals is aangetoond in talloze klinische onderzoeken en boeken, is slaap ongelooflijk belangrijk: een slechte nachtrust belemmert de concentratie, het geheugen en de stemming. 

Waarom extra aandacht besteden aan een matras voor jouw kind?

De keuze van het matras is erg belangrijk voor de goede ontwikkeling en optimale nachtrust van een kind, ongeacht de leeftijd. Als een kind op een verkeerd matras slaapt, kan dat negatieve gevolgen hebben op volwassen leeftijd. Het is daarom belangrijk een matras van goede kwaliteit te kiezen, met een ondersteuning die is aangepast aan de leeftijd en het gewicht van het kind, en natuurlijk aan de grootte van het bed, en met een ademende en gezonde matrasvulling die geen allergieën of andere ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Welke maat voor een kindermatras?

De grootte hangt natuurlijk af van de lengte van het kind en hoe groot het bed is. Babymatrassen zijn er in standaardmaten. Zij zijn gewoonlijk 60 × 120 cm of 70 × 140 cm groot en zijn meestal geschikt voor babybedden. Vanaf de leeftijd van 3 jaar mag het kind zijn eigen “grote bed” hebben. Bij dit eenpersoonsbed hoort een matras van 90 × 190 cm, dat ongeveer 10 jaar meegaat, net zoals een matras voor volwassenen. Wanneer je kind dus 12-13 jaar oud is, wordt het tijd het matras te vervangen en kan er meteen worden overgestapt op een tweepersoonsbed. Er bestaan ook matrassen voor evolutieve bedden, die langer worden naarmate het kind groeit.

Welk materiaal voor een kindermatras?

Schuimmatras: Een schuimmatras zorgt voor een goede luchtcirculatie en een doeltreffende ondersteuning als de dichtheid maar hoog genoeg is. Deze matrassen bevatten uitsluitend schuim en geen veren. Ze sluiten beter dan gemiddeld aan bij het lichaam, verlichten de druk en isoleren bewegingen. Van de schuimsoorten die in deze matrassen worden gebruikt, is traagschuim het meest bekend.

Springverenmatras: Dit is een veilige keuze, gaat lang mee. Hoewel de spiraal enige ondersteuning biedt, ontbreekt het  springverenmatrassen vaak aan drukverlaging. Het slaapoppervlak is zachter en heeft een beperkte bewegingsisolatie. Omdat kinderen alleen slapen vormt dit laatste zelden een probleem.

Traagschuim matras. Traagschuim past zich aan de bewegingen van de slaper tijdens de nacht aan, maar biedt een omhullend comfort en een gevoel van warmte dat onaangenaam kan zijn voor de allerkleinsten. Daarom is het belangrijk er over te waken dat het matras een luchtdoorlatende tijk heeft, zoals de Bio-Air-tijk van Hypnia.nl

Latex matras: Hoe meer natuurlatex er in zit, hoe beter het ademt en hoe meer hypoallergeen het is. Het is zeer goed geventileerd, blijft koel in de zomer, is warm in de winter en houdt geen vocht vast.

Wat is de ideale dikte voor een kind?

Het is normaal dat je op zoek bent naar kwaliteit en dat je het beste matras voor je baby of kind wilt. Voor een kindermatras wordt over het algemeen aangenomen dat deze tussen 16 en 20 cm moet zijn. Alles wat meer of minder is, is nadelig voor hun comfort. Jongere kinderen zullen simpelweg vaak de voorkeur geven aan een matras die niet te dik is, omdat het voor kleinere kinderen gemakkelijker is om erop te klimmen! Bij het vergelijken van matrassen is het dus best om niet te kiezen voor een matras van meer van 30 cm dik.

Welke matrasdichtheid voor heeft een kindermatras?

Het gewicht van het kind bepaalt de dichtheid van het schuim dat nodig is. Onder de 30 kg kan een dichtheid van 25 tot 40 kg/m3 worden gekozen. Tussen 30 en 60 kg is een dichtheid van minstens 35 kg/m3 vereist. Mensen van meer dan 60 kg hebben een schuimmatras met een dichtheid van minstens 40 kg/m3 nodig. Bij latexmatrassen, die vaak met een schuimlaag zijn afgedekt, is het de dikte van de latex laag die het verschil maakt. Hoe dikker, hoe effectiever de ondersteuning. Bij matrassen met veren is het soort veren (gebalanceerd, stevig of zeer stevig) bepalend, evenals hun aantal: hoe meer veren, hoe minder het matras onder het gewicht zal vervormen.

Welke vulling voor een kindermatras?

De dikte en het materiaal van de matrasvulling bepalen het comfortgevoel. Zacht, soepel, omhullend, evenwichtig… Het is een kwestie van voorkeur. De vulling kan bestaan uit natuurlijke of synthetische materialen, zoals de tijk (de matrastijk). Voor een kindermatras kies je best voor een vulling en tijk van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of bamboe, om elk risico op allergieën te vermijden, of beter nog voor een matras die behandeld is tegen bacteriën en huismijt. Sommige matrassen hebben ook verschillende vullingen voor verschillende seizoenen: een winterkant met wol bijvoorbeeld, en een zomerkant met katoen of linnen.

Welk matras het best geschikt is voor je kind hangt af van een aantal belangrijke criteria. Bij Hypnia.nl vind je het beste matras voor jouw kind. Lees er de Hypnia reviews op na.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.