Hoe ga ik om met de zelfoverschatting van mijn zwangere vrouw?

Hoe ga ik om met de zelfoverschatting van mijn zwangere vrouw?

Hoe ga ik om met de zelfoverschatting van mijn zwangere vrouw?

Inmiddels is Fleur in haar tweeëndertigste week van haar zwangerschap. Ze is gelukkig niet meer ziek en de longontsteking van een aantal weken terug is ook helemaal verdwenen. Wel is ze heel erg moe en lijdt ze aan chronische zelfoverschatting. Ze wil van alles ondernemen en komt er dan op de helft achter dat ze er de energie niet voor heeft. Een kastje van Ikea in elkaar schroeven? Gaan we doen! Ergens net over de helft hoor ik de eerste zuchten al uit de huiskamer komen. De afwas? Eerst spoelen natuurlijk en daarna de afwas van een paar dagen beet pakken, maar net na het bestek is gereinigd is de energie op. Fred gaat alleen nog maar kleine rondjes als ik er niet ben en inmiddels ben ik de man die de vuilniszak naar de verzamelplaats breng. Allemaal vanzelfsprekend, maar in het hoofd van de vrouw valt dat nog best tegen.. Hoe ga ik om met de zelfoverschatting van mijn zwangere vrouw?

Fleur zet eigenhandig het wiegje van Babypark in elkaar

Nesteldrang

Maar ik doe het met trots. Fleur is zwanger van onze kleine man en dat kost energie. Ik begrijp dat zij heel graag het nestje wil bouwen en dat deze nesteldrang ervoor zorgt dat ze meer wil dan dat ze kan. Maar ik heb een advies voor alle mannen die een zwangere vrouw of vriendin hebben. Wees eerlijk! Als je ziet dat ze zichzelf aan het uitputten is, geef dan duidelijk aan dat het niet aan haar ligt dat ze dingen niet af krijgt. Dat ze belangrijkere dingen te doen heeft op dit moment. Neem haar dingen uit handen en bespreek goed wat ze denkt dat ze nog kan en vooral ook niet!

Samen kastjes in elkaar zetten

Mijn Advies: Wees een baas, ook in het huishouden

Sommige dingen zijn gewoon simpelweg te zwaar. Het doen van de was bijvoorbeeld, lijkt een simpel klusje: vieze kleren in de wasmachine stoppen, wasmachine aanzetten en klaar.. Maar vergis je niet! Bij het doen van de was moet je veel tillen, bukken en kleur sorteren. Niet echt een fijn klusje als je een meloen in je buik meedraagt.

Stofzuigen is volgens Fleur helemaal een rotklus. Je bent veel met gebogen hoofd aan het werk en dan ook nog dat zware ding wat je constant achter je aantrekt. Daarnaast is het na het stofzuigen vaak ook nog even een dweil die door het huis heen moet. Ook niet echt een topklus. Dus dat soort dingen heb ik op me genomen. Mijn Advies: Wees een baas, ook in het huishouden..

Dit doet best een hoop met Fleur. Ze heeft steeds het gevoel dat ze niks kan en voelt zich schuldig over dat ik het doe. Daarom probeer ik zo veel mogelijk te doen als ze nog slaapt, of laat op de avond als ze er zelf geen energie meer voor heeft. Ook praten we er gewoon veel over. Ik heb de takjes naar ons nestje gebracht, zij heeft het nestje in elkaar gezet en nu zorg ik weer voor de afwerking. Daar is niks ergs aan en als ze wel energie heeft, doet ze gewoon wat ze wel kan.

Geef je zwangere vrouw rust ritme regelmaat

In gesprek met the mothership

Ik hoor van veel vrouwen in mijn omgeving die zwanger zijn geweest dat ze met zo’n schuldgevoel hebben gezeten. Of met het gevoel van zelfoverschatting en dus de daarbij behorende overbelasting en logisch volgende emotionele buien. Ik kan dus alle mannen adviseren om goed in gesprek te gaan met The Mothership. Maak duidelijk dat het niet aan haar ligt en dat je graag dingen uit handen neemt. Zorg ervoor dat de horrormonen de kans niet krijgen om naar boven te drijven en steek (vooral in de laatste maanden) de handen uit de mouwen!

Meer tips en advies lees je ook in mijn blog over meezwangeren

Misschien vind je dit ook interessant...

Geen reactie's

Geef een reactie