30 jan Wat houdt dat nou in zo’n blauwe supermaan?
Wat houdt dat nou in zo’n blauwe supermaan?
Morgen is het woensdag 31 januari. Op zich weinig bijzonders, behalve dat het morgen volle maan is. Het is ook een hele bijzondere volle maan, want hij wordt ook wel een blauwe supermaan genoemd. Lekker verhaal Rob, maar wat houdt dat dan in, zo’n blauwe supermaan? Het fenomeen is op zich vrij simpel te verklaren. de term blauwe maan houdt in dat het de tweede volle maan is in een maand tijd. Hij is dus niet blauwer dan normaal en hij heeft ook niet een borreltje te veel op. Het is dus puur een tijdsaanduiding.
De term supermaan heeft wel een zichtbaar kenmerk. Hij lijkt namelijk groter, helderder en dichterbij dan een normale volle maan. Dit komt doordat de maan in een elliptische baan rond de aarde gaat en dit keer is de afstand tussen volle maan en aarde het kortst. Dus als het vanavond een beetje helder is, schrik dan niet van die grote heldere bol boven je huis, je wordt gewoon gesupermoond!
Waarom leg ik dit uit?
Normaal gesproken zou ik jullie niet uitleggen wat een blauwe supermaan is. Maar aangezien de datum dat Fleur is uitgerekend met rasse schreden dichterbij komt, is een blauwe supermaan wel degelijk relevant. Volgens het internet worden er namelijk meer baby’s geboren als het volle maan is. Dit maakt dat de kans dat Fleur morgen bevalt dus vele malen groter! Naar het schijnt wordt de aantrekkingskracht van de maan groter wanneer het volle maan is en dat zorgt ervoor dat er meer kinderen op aarde worden gezet.
Natuurlijk is dit de grootst mogelijke onzin. Dat er meer kinderen worden geboren heeft namelijk niks met de stand van de maan te maken, maar voornamelijk met onze waarneming. Op de dag dat het daadwerkelijk volle maan is, worden er net zo veel baby’s geboren als iedere andere dag. Omdat wij het verschil niet kunnen zien tussen een 100% volle maan en een 95% volle maan zullen veel ouders aangeven of zeggen dat hun spruit geboren is met volle maan, ondanks dat dit de dag was voor of na de daadwerkelijk volle maan.
Er worden dus niet meer baby’s geboren met volle maan. De oorzaak hiervan is onze perceptie van een volle maan. Myth Busted!
Geen reactie's