Tips voor meer ruimte in huis

Tips voor meer ruimte in huis

Als geen ander weet ik hoe het is om met veel mensen op een kleine oppervlakte te wonen. Naast  een studentenkamer van 11 vierkante meter en het huis waar mijn zoon Morris geboren is van 55 vierkante meter, woonde ik ook toen ik in Salou werkte op minder dan 20 vierkante meter met zeven personen. Alledrie situaties die uitdagingen met zich mee brachten en waar we uiteindelijk oplossingen vonden voor privacy, ruimte en vrijheid om te leven. Meer ruimte in huis is dé wens van veel gezinnen, nu veel mensen thuiswerken en thuis les krijgen.

Doordat ik vaak op kleine oppervlakten heb gewoond ben ik gewend aan dingen gelijk opruimen, ruimtes combineren en door middel van slim inrichten goed gebruik maken van de ruimte. In dit artikel zal ik jullie een aantal tips geven hoe je meer ruimte krijgt in huis. Van extreme verbouwing, tot simpele oplossing, hier vind je alle tips!

Meer ruimte in huis door een dakkapel

Veel mensen hebben een koophuis met een krappe zolder waar alleen maar rommel ligt. Als je bereid bent om te investeren in meer ruimte dan is de zolder uitbouwen met een dakkapel een ideale oplossing voor meer ruimte in je huis. Oké, het is even een investering, maar daarna heb je meer licht op zolder en de ruimte die je krijgt op zolder is immens! Wil je weten wat een dakkapel kosten, dan zijn daarvoor verschillende bronnen beschikbaar.

Ineens heb je er (afhankelijk van de dakkapel) één of twee extra kamers bij. Hier kun je dan al de spullen voor je hobby in kwijt, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de nieuwe kinderkamer op zolder te bouwen. Onthou wel dat je in dat geval samen met je kind een extra trap af moet en dat is misschien niet zo veilig. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een dakkapel, download dan de checklist dakkapel kopen.

Creëer meer oppervlakte door slim in te richten

Een slimme inrichting kan al snel voor veel meer ruimte in je huis zorgen. Voor Ikea is dit bijvoorbeeld al jaren een Unique Selling Point. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van spiegels en heet laminaat te leggen in de lengte in plaats van in de breedte zorg je er al voor dat je huis en kamers groter ogen. Hier onder nog een aantal tips om je huis slim in te richten en zo me

er ruimte in je huis te krijgen:

  • Werk in de hoogte als het op de grond niet meer kan.
    • Kastruimte, bedden, planken: alles kan de hoogte in als de ruimte beperkt is
  • Maak gebruik van meubels met een lichte kleur. Hierdoor oogt een ruimte vaak groter en kan je soms ook sneller dingen dichter op elkaar zetten.
  • Spiegels aan de muur geven een extra ruim gevoel in een kamer.
  • Koop simpelweg kleinere meubels. Geen  achtpersoons hoekbank maar een nette driezitter is in een kleine ruimte vaak voldoende. Als je nooit aan een eetkamertafel zit, kun je best zonder.

Ruim direct je rommel op

Dit lijkt een simpele opgave, maar toen ik met Fleur en Morris in Sassenheim om 50 vierkante meter woonde bleek dit zo simpel nog niet. Mijn regel is en was dat alles wat minder dan twee minuten opruim of schoonmaak tijd kost, direct wordt opgeruimd of schoongemaakt. Toch heb je hier niet altijd tijd voor als je druk bent of als iets anders je aandacht opslokt. Het is echt een verandering van denken en doen die wat gewenning met zich meebrengt. Ik laat inmiddels nergens meer lege verpakkingen slingeren en zet vieze borden direct in de vaatwasser. Zelf afwassen kost mij meer dan twee minuten, dus dat doe ik nooit direct.

Maak gebruik van een opslagruimte

Als je in je eigen huis niet genoeg ruimte hebt dan is een externe opslagruimte vaak een oplossing. Bedrijven als Allsafe en Shurgard zijn gespecialiseerd in het oplossen van te weinig ruimte in huis. Al je rommel kun je kwijt in de boxen bij deze bedrijven. Van je winterbanden tot je kerststpullen en van je zwembad tot je kastenwand. Alles kun je hier kwijt. Ideaal als je bepaalde spullen alleen in een bepaald seizoen gebruikt of als je het tijdelijk toch niet nodig hebt. Ik ken mensen die hele babykamers opslaan tot er weer een nieuwe telg aan de familie wordt toegevoegd.

Wees kritisch over wat je in huis haalt

Uiteindelijk is dit het aller belangrijkst! Als je klein woont of beperkte ruimte hebt moet je niet ineens allerlei leuke meubels meenemen van de kringloop of de meubelboulevard. Je hebt er nu eenmaal niet de ruimte voor. Tot het moment dat je weer meer ruimte hebt zul je selectief moeten zijn in de grote en kleine dingen die je koopt. Zelfs een nieuw keyboard voor je huis kan door snoeren en ligt al snel een volle tafel betekenen. Draadloos is in dat geval een betere optie.

Meer ruimte in huis
Meer ruimte in huis, slim inrichten
Geen reactie's

Geef een reactie