Jack Daniel’s: 5 weetjes die het goed doen op feestjes

Jack Daniel’s: 5 weetjes die het goed doen op feestjes

Zoals jullie misschien wel weten ben ik niet echt een drinker. Na acht jaar werken in de horeca waarvan een jaar lang in Salou is het drinken van alcohol voor mij geen must meer. Laten we het erop houden dat ik mijn deel inmiddels wel gehad heb. Als ik dan toch iets drink dan heb ik graag iets met wat meer smaak en kracht. Vaak is dit een speciaalbiertje uit de wat zwaardere categorie, maar als ik mezelf echt wil trakteren dan koop ik een fles Jack Daniels. Om mijn passie voor deze whiskey met jullie te delen heb ik voor jullie 5 weetjes over Jack Daniel’s die het goed doen op feestjes.

Jack Daniel’s bestaat al meer dan 150 jaar

De distilleerderij van Jasper Newton Daniel is opgericht in 1866. Jasper stond beter bekend als Jack en dat is maar goed ook. Ik weet niet of de naam Jasper Newton Daniel’s het goed had gedaan in de slijterij. Voor 1866 woonde en werkte Jack Daniel bij Dominee Call, die een eigen distilleerderij had. De dominee werd na de Amerikaanse burgeroorlog door zijn congregatie en zijn vrouw de keuze gesteld: of de distilleerderij, of het geloof. De dominee koos uiteindelijk voor het geloof en verkocht zijn distilleerderij aan Jack Daniel

Jack Daniels is een Tennessee Whiskey en geen Bourbon

Jack Daniel’s is geen bourbon – het is een Tennessee Whisky. Jack Daniel’s druppelt langzaam – druppel voor druppel – door tien voet stevig verpakte houtskool (gemaakt van harde suiker-esdoorn) voordat hij in nieuwe verkoolde eiken vaten gaat om te rijpen. Dit speciale proces geeft de Whisky van Jack Daniel’s zijn zeldzame gladheid. Het is deze extra stap – houtskool verzachten – die van Jack Daniel een Tennessee Whisky maakt. De term Tennessee Whiskey is pas in 1941 door de Amerikaanse overheid erkend als soort, maar wordt in veel landen toch nog als bourbon verkocht.

Jack & Cola bestaat al meer dan een eeuw

In 1907 werd Dr. Lyman Kelber van het Bureau of Chemistry and Soils naar de zuidelijke Verenigde Staten gestuurd. Het was hier dat hij ontdekte dat een eigenaar van een frisdrankfontein in de buurt van een militaire basis die cola serveerde aan soldaten … die het vervolgens met Jack mengden. Het rapport van Dr. Kelber over dit uitzonderlijke gebruik van frisdrank was de eerste gedocumenteerde vermelding van Jack & Cola. Tegenwoordig wordt een Jack & cola ook wel een Lemmy genoemd. Vernoemd naar de in 2016 overleden leadzanger van Motörhead, Lemmy Kilmister die het drankje naar verluid weg dronk als water.

Jack Daniel was een wees en dakloos

Achteraf gezien is het verhaal van Jack Daniel een succesverhaal. Op het moment zelf was het echter alles behalve dat. Jack liep weg van huis nadat zijn vader overleed in de Amerikaanse Burgeroorlog. Zijn moeder overleed al veel eerder en zijn vader hertrouwde. Hij kon het absoluut niet vinden met zijn stiefmoeder en besloot op een dag zijn biezen te pakken.  Zoals eerder al geschreven werd hij in huis genomen door Dominee Dan Call, die hem de kneepjes van het whiskey maken bijbracht.

That old number 7..

Waar staat toch dat old number 7 voor op iedere fles originele Jack Daniel’s? Er is eigenlijk niemand die dat weet. Er gaan verhalen over Jack en zes vrienden die het originele concept bedacht zouden hebben. De Tennessee whiskey heeft ook zeven prijzen gewonnen. De nummer zeven zou hier naar verwijzen. Ook gaat er een verhaal dat nummer 7 staat voor het deelnemersnummer aan een whiskeybrouw-wedstrijd. Het mooiste verhaal is dat een zending met nummer 7 was verloren. Het eerste deel ervan verkocht zo snel dat de verkopers meer om nummer 7 vroegen. Toen Jack Daniel’s het verloren deel van de zending vond, stempelden ze het old number 7 om ervoor te zorgen dat de klanten wisten dat het een deel van het oorspronkelijke nummer was 7 verzending was en geen nieuw brouwsel.

Whiskey is geen frisdrank

Door mijn ervaring met alcohol en de gevolgen daarvan ben ik er altijd uiterst voorzichtig mee. Alcohol is geen frisdrank en mag dan ook nooit in het bereik van kinderen bewaard worden. Het kan potentieel gevaarlijk zijn voor hun gezondheid als zij zonder toezicht per ongeluk alcohol drinken. Wees altijd een voorbeeld voor je kinderen en drink geen alcohol op zodanige manier dat zij het als alcohol kunnen herkennen. Geniet, maar drink dus met mate.

5 weetjes over Jack Daniels
Jack Daniels old number 7
1 Reactie

Geef een reactie